На проведената на 21 март в ресторанта на хотел „Етрополе” пролетна среща с диабетиците от общината поздрав към присъстващите отправи народният представител Емил Димитров, който засегна и темата с изгаряне на софийския боклук в Етрополе. Тема, която се дискутира и в нашия сайт.
„Честита ви първа пролет! Живи и здрави да сте! Да дочакате още много първи пролети! Да се хванем за зелено, както казват. Искам все така да виждам усмивки.
Искам да ви кажа още нещо, тъй като тия дни чувам всякакви глупости. Разбрах, че Емил Димитров щял да докара в „Етрополски бук” да се гори боклука на София.
Искам да ви кажа още едно нещо, което вие го знаете. Заради Етрополе половината министри са приятели на Етрополе, а другата половина се изправят на нокти като чуят Етрополе, защото не давам прашинка да падне отгоре му.
И ми е много болно и обидно, когато слушам такива глупости. Ще ви кажа какво ще изграждаме. Ще изграждаме инсталация, с която се прави ток. От дърво, само от дърво. От местна суровина при преработка на дървесината и от отпадна биомаса, което показва, че ще има и работна ръка за събиране на тази биомаса.
Аз съм я прегледал лично инсталацията, която е последна дума на техниката и е възможно най-екологична. Три степени на изгаряне и накрая излиза само пара. Само пара и никакъв пушек.
Ще има представяне /на проекта – б.м./ пред града, пред Общинския съвет, пред общинско ръководство, пред граждани, за да видите какво ще се прави.
Освен това от тая инсталация ще излиза топло, с което ще се захранват обществени сгради и всички, които желаят да го ползват.
Имам уверението, че цената на тази топлина ще бъде по-евтина от топлината, която се получава от природен газ.
Така че, в Етрополе няма да има боклук, нито софийски, нито какъвто и да е друг и в Етрополе ще се изгради напълно екологична инсталация.
Това ви го казвам аз. Благодаря ви за доверието, защото както ви казах, аз имам намерение на стари години да живея тук. Нямам намерение да живея на друго място.”
Изявление, което качваме 1:1, на народния представител Емил Димитров, направено на пролетната среща с диабетиците от общината.