Ако кризата с газа продължи и се стигне до дефицит на електроенергия на Балканите, това ще бъде достатъчен аргумент да поискаме рестартирането на трети блок на АЕЦ „Козлодуй”, каза в предаването „Денят” на Дарик енергийният министър Петър Димитров. Според него обаче, до спиране на парното и до режим на тока няма да се стигне.

„Това е възможен сценарий, но трябва да сме реалисти. НА днешна дата България изнася 516 MW електричество – при такъв обем на износа България не би могла да заяви, че е в критично състояние с електроенергийната си система и трябва да рестартира блоковете. Но ако кризата продължи, продължи да засяга целите Балкани, аз се страхувам, че тази заплаха може да стане реална и действително да искаме по този член пускане на поне един от спрените блокове”, каза Димитров.

Той конкретизира аргументите, с които ще се поиска рестартирането на поне един блок на АЕЦ: когато има дефицит на електроенергия в България и ако се наложи на страната ни да спре износа. „Това ще са достатъчно аргументи да поискаме такова нещо. Но трябва да се знае, че рестартирането на такъв блок по най-оптимистични прогнози е най-малко в рамките на месец до 45 дни. Много се надявам тази криза да не продължи толкова”, уточни той.

На Консултативния съвет, който президента Георги Първанов свиква в сряда, Димитров каза, че очаква политическа подкрепа за мерките, които се предприемат. „Ограничителният режим не е нормална ситуация, това е кризисна ситуация. И тук безотговорното политическо говорене няма място”, допълни енергийния министър.