Докато нюйоркчани все още чакат да получат достъп до Wi-Fi интернет в метрото, който им беше обещан още пред септември 2010 г., стана ясно, че в лондонското метро ще бъдат създадени "горещи точки" за Wi-Fi достъп още преди Олимпийските игри. Олимпиадата ще се проведе през лятото на 2012 г. в столицата на Великобритания.

Вече беше извършен "успешен опит" за въвеждането на услугата в метростанция Charing Cross, съобщи сайтът Zdnet.com. Очаква се в 120 метростанции в Лондон да има Wi-Fi интернет достъп до юни 2012 г.

Първият тест беше проведен от доставчика на безжичен интернет BT Openzone. Предстои 6-месечен пробен период в две от пътническите платформи на Charing Cross - Northern и Bakerloo, както и в залата за билети в централната лондонска метространция.

Потребителите, които вече са клиенти на услугата за безжичен интернет на BT, ще могат да използват Wi-Fi безплатно в метрото. Клиентите на другите доставчици, като O2 и Vodafone, ще могат да се свързват чрез договори за мобилни услуги. Wi-Fi интернет ще има само на платформите. Той няма да е достъпен във влаковете или в самия тунел на метрото, пише kaldata.bg.

Според анализатори, услугата ще се използва интензивно от гостите на града по време на Олимпийските игри, но не само тогава - тя ще е от полза за милиони лондончани при ежедневното чакане по спирките на метрото занапред.