Акция на ГДОП разкри нелегална търговия в цялата страна

Двойно нарушение на права върху търговски марки и на интелектуална собственост за софтуер установиха органите на реда в офиса на софийска фирма, която е продавала стоките си и прeз интернет.
    
ГДБОП иззе над 2000 тестера на парфюми на стойност над 100 000 лева (снимка: МВР)     

Компанията е извършвала легална дейност, но едновременно с това е разпространявала през уеб сайта blick.bg на територията на цялата страна тестери на луксозни стоки – парфюми, без съгласието на носителите на права върху търговските марки, съобщиха от МВР и Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС).

В складовете на фирмата са открити и иззети повече от 2000 тестера с различни аромати за над 100 000 лева. От нелегалната търговия са нанесени щети, както на притежателите на марките, така и на държавния бюджет, тъй като продажбите не са осчетоводявани, твърди МВР.

При проверката се оказало също, че фирмата използвала 5 компютърни системи с нелицензиран софтуер, сървър и лаптоп. Правата върху програмите се притежават от компании-членки на СИБС и за тях фирмата не е предоставила необходимите доказателства, удостоверяващи законното им придобиване и използване, съобщи СИБС.

Компютърните системи са иззети като доказателство по образуваното досъдебно производство по чл. 172а и чл. 172б от Наказателния кодекс. Съставени са пет акта за различни закононарушения. Срещу собственика на фирмата е образувано досъдебно производство за престъпление срещу интелектуалната и индустриалната собственост.