Вече е скъпо управлението на данните, а не устройствата за тяхното съхранение, казва Анди Малоун, CEO на Quality Training

След около три до седем години стандарт при системите за съхранение на данни ще са холографските, молекулярните и MRAM-сториджите. „Бъдещето на сториджите се определя днес, когато сме свидетели на експлозия на данните”, заяви Анди Малоун, старши инструктор, MVP & CEO на Quality Training, пред аудиторията на „Дни на Майкрософт” в София.
„Всичко, което правим, вече има и своя цифров опечатък, нашите данни може да са навсякъде. Електронните данни са различни от всички досега познати начини за съхранение на информацията, техният обем нараства експлозивно. Затова вече става скъпо управлението на данните, а не устройствата за тяхното съхранение”

Анди Малоун
старши инструктор, MVP & CEO на Quality Training
    

Холографските сториджи са триизмерни и ще могат да съхраняват до 1 терабайт (ТВ) върху устройства с размери по-малки от половин палец. За разлика от конвенционалните сториджи, които четат и записват информацията последователно, холографските четат и записват милиони битове паралелно и с изключително висока скорост.

Молекулярните памети пък се базират на нанотръби и предлагат около 50 пъти повече сторидж в сравнение със същите по размери съвременни системи за съхранение.

Магниторезистивните памети MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) са революционни и ще променят в близко бъдеще пазара на сториджите, бе категоричен Малоун. Принципът на съхранение на данните при тях се базира на полета с положителен и отрицателен заряд, за чиято поддръжка не е необходима електрическа енергия - за разлика от традиционните сториджи, базирани на силициевите памети. MRAM-чиповете също предлагат много високи скорости на четене и запис.
Още от "Дни на Майкрософт"
    
Облакът се превръща в глобален инструмент
    
Office 365 изнася приложенията в облака     
Дни на Майкрософт 2011: облачните технологии на фокус     

Малоун направи преглед на развитието на системите за съхранение на данни през последните 20 години и акцентира върху новите тенденции, които ще определят бъдещето им. Според него, развитието на сториджите е еволюция, а не революция.

„Всичко, което правим, вече има и своя цифров отпечатък, нашите данни може да са навсякъде. Електронните данни са различни от всички досега познати начини за съхранение на информацията, техният обем нараства експлозивно. Затова вече става скъпо управлението на данните, а не устройствата за тяхното съхранение”, заключи Малоун.