Шеф във Facebook е бил уволнен заради покупка на акции на компанията на вторичния пазар, след като е имал достъп до конфиденциална информация, съобщи techcrunch.com, цитиран от technews.bg.

Майкъл Браун, мениджър по корпоративно развитие, е знаел, че инвестиционната банка Goldman Sachs ще купува дялове от социалната мрежа, което ще доведе до поскъпване на компанията. За да се облагодетелства от това, Браун купил акции на Facebook от вторичните борси.

Правилата на Facebook обаче не допускат служители на компанията да купуват нейни акции на вторичния пазар. Така, че дори Браун да не e злоупотребил с информацията за сделка с Goldman Sachs, самото купуване на акции на Facebook, е било достатъчно той да бъде уволнен.

Майкъл Браун би понесъл и много по-голяма отговорност за тези действия, ако Facebook беше публична компания. Купувайки акции с предварителна информация за поскъпването им, той щеше да наруши множество федерални закони и да понесе сериозни санкции от властите.

Строгите закони за търговия с акции обаче не важат за частните компании. Единствено ръководствата на компаниите решават как да процедират в подобни случаи. От Facebook вече подготвят първото публично предлагане на акции, което е стъпка към превръщането на компанията в публична.