За последните 5 години Петър Василев - Пинко от Ботевград, сочен за бос на "пеперудите", няма един ден трудов стаж.
Фамилията му обаче фучи из града с луксозни коли от престижни марки и разполага с няколко апартамента в града.
Бандата на Пинко бе разбита при акция на антимафиоти от полицейската дирекция в София-област през март. В ареста освен Василев влезе и Вуна Маринова, сочена от МВР за касиер на групата от сводници и проститутки.
При операция "Пеперудите" полицията попадна на тетрадка, в която жриците на любовта записвали всички доходи, докарани от проституция. Те били прибирани от Василев.
След седмица зад решетките обаче той смени ареста с уюта вкъщи. Софийският апелативен съд го пусна под домашен арест, "за да си гледа децата".
Пинко няма официален брак, но има две отрочета на 7 и 3 г. Едното е от Пенка Ленкова, с която преди десетина години живеел на семейни начала. Жената обаче била тежко ранена в катастрофа и оттогава е в будна кома.
Второто му дете е от една от жриците на любовта, която работела на околовръстното шосе в София.
Братът на Пинко Васко Врачанина се издирва.
"Двамата често сменят скъпи автомобили, демонстрират заможен начин на живот. За последно, преди да ги арестуват, се движеха с ауди и БМВ. От охранителната полиция са засичали Пинко да кара и джип КИА", разказва спецполицай. След проверки в КАТ разследващите установили, че през последните години Пинко е имал "Алфа Ромео 145", БМВ 318, "Фолксваген Голф", "Пежо 306" и мотоциклет "Хонда". На името на брат му били регистрирани 4 коли, но три от тях - ауди и два мерцедеса, вече били продадени.
Три автомобила - два "Ауди 80" и "Опел Комбо" се водят на баща му Косто.
Горд собственик на автомобил била и майка му Росица - през ноември 2010 г. на нейно име е регистрирано БМВ.
Пинко е обвинен като тартор на организирана престъпна група за сексуална експлоатация на жени и трафик, действала от 2008 г. до 8 март т.г.
Като членове на мрежата му прокуратурата сочи брат му Васил Василев - Васко Врачанина и още двама души. Те също официално се водят безработни и до момента прокуратурата не е установила законни източници за доходите им. От справки в Агенцията по вписванията и банките, в бюрото по труда в Ботевград, НОИ и дирекция "Социално подпомагане" ставало ясно, че през последните 5 г. те не са полагали общественополезен труд, съобщиха запознати с делото.
МВР и прокуратурата твърдят, че за Пинко и брат му са работели 4 момичета, на възраст между 20 и 28 г. Те предлагали сексуслуги на околовръстното на София. Причаквали клиенти на разклона за село Герман и Камбаните.
В пек, студ или дъжд стояли по 12 часа на пътя - от 16-17 ч до 4 часа през нощта.
"Те имат постоянна клиентела и в "добри" дни изкарват между 750 и 1000 лева за 12 ч работа. През зимата са най-ниските им постъпления между 100 и 200 лв. на ден", казват антимафиоти.
От четирите "пеперуди" на Пинко само една е от ромски произход. Той и Васил решавали колко от спечелените на пътя пари да оставят на проститутките. Случвало се да не им дадат нито лев.
Сводниците променяли начина си на действие спрямо подчинените си момичета, сочат полицейските данни. Допреди 5-6 години ги биели,
оставяли ги без пари, на хляб и вода, а сега било точно обратното. Държали се добре с тях, давали им повече пари за дрехи и гримове, дори отпускали средства за бедстващите им семейства.
За да не бъдат уязвими от закона, не вземали непълнолетни момичета.
Въпреки че е едва на 31 г., Петър Василев е с богат престъпен опит зад гърба си. От 1999 до 2007 г. Пинко има общо 18 присъди за различни престъпления, сред които грабеж и кражби.
Изкарал е цели 12 г. зад решетките. Името му е замесено в отвличане на непълнолетно момиче за проституция в Плевенско през 2002 г., за което има висящо дело. Според полицаи Василев тръгнал преди 10 г. с дребни кражби. Брат му също е осъждан, и то неведнъж.
За периода 2000-2008 г. има 5 присъди за различни престъпления - за измама, грабеж, съпротива на властта и др.
Изчезва няколко месеца преди акцията заради влязла в сила присъда за грабеж отпреди 10 г. Полицията предполага, че се крие в страна от Западна Европа.
След задържането на Пинко показания в полицията дават четирите проститутки и шофьори, които осигурявали логистиката на бандата.
Шестима шофьори, сред тях Шани, Аскето и Джуката, карали жриците на любовта от Ботевград до околовръстното и ги наглеждали. Вземали ги от кафене до болницата в Ботевград. Задачата им била да следят, докато момичетата се трудят, да не се появи полиция и да решават проблеми с конкурентите.
Надницата на шофьор на ден била 30 лв. Пинко и Врачанеца пътували до София само ако възникнат проблеми. Контролирали шофьорите и проститутките по използваните от тях телефони.
"Един ден срещнах Пинко. Той директно ми предложи работа - да возя неговите момичета. Даде ми едно пежо и ми обясни, че момичетата ще ми дават по 30 лв. на смяна", разказал след ареста един от шофьорите. На тях не са повдигнати обвинения и те засега остават само свидетели.
Проститутките спирали преминаващи по околовръстното коли и предлагали свирка срещу 15 лв. и стандартен секс срещу 30 лв.
Една от магистралките признала, че проституира за Пинко от 2 г. и дори живее в неговия апартамент.
Друга разказала, че преди година се засякла в 8-о РПУ с едно от момичетата на Пинко, които припечелвали и в Европа. Тя й предложила да отиде да живее при нея и Врачанина.
"Каза ми, че с нея ще идваме в София и пак ще си проституираме", разказала свидетелката.
Наблюдението на групата и показанията на жриците и шофьорите след ареста показали, че групата била със строга йерархия.
На върха стояли Пинко и брат му, които прибирали парите и контролирали бизнеса. Под тях били шофьорите, които първо закарвали момичета на шосето, а после следели дали си вършат работата и отчитат точно парите. Пазели ги и да не ги нападнат клиенти. Имало отцепление срещу полицаи.
От двете страни на периметъра на околовръстното шосе, където действали проститутките на Пинко, стояли по двама души в коли, които предупреждавали по телефона за пристигането на полицията.
"Те много добре знаят, че ако ги задържим в районното за няколко часа, ще загубят пари, защото не са на шосето", твърдят полицаите.
Заради ограниченията, налагани от закона, полицаите решили да ударят сутеньора, като се насочат към доходите му.
"Опитваме се да докажем движението на финансови средства. Демонстрираното от него финансово благополучие правеше впечатление на хората в Ботевград. Те се питат как човек, който няма ден трудов стаж и е прекарал почти половината от съзнателния си живот зад решетките има лимузини и няколко апартамента. В един момент двамата с брат му започнали да харчат луди пари. Пръскали доста средства по заведения", разказа пред "24 часа" спецполицай.
Затова Пинко бил подслушван повече от месец преди арестите. Не са засечени негови контакти с полицаи. Нямало и данни той да е плащал за покровителство на хора от МВР.
Според разследващите парите от сексуслуги са влагани в коли и имоти.
В дома на Врачанина са открити тефтери, оръжие, документи за финансови операции. За касиер на братята прокуратурата сочи Вуна Маринова. В дома й в ромската махала на Ботевград са открити около 5000 лв.
Вуна заявила, че повечето са спестени от сезонна работа през лятото. 500 евро пък й били пратени от сестрата на съпруга й.
Според полицай от Ботевград Пинко има апартамент в града и живее с проститутките Илонка и Поля. Брат му пък съжителствал с други две от труженичките.
Полицаите се опасявали, че след пускането на Пинко от ареста много от свидетелите ще се откажат от показанията си от страх за живота си. Те дори смятат, че босът може да избяга и в чужбина.
Братя Василеви ще бъдат дадени на комисията "Кушлев". Ще се проверява дали са получавали пари от проститутки, пратени да работят в чужбина.
Всеки началник искал разчистване на трасето
Полицаите от Ботевград и областната дирекция в София харчат и без това оскъдния си лимит от бензин в постоянни акции за разчистване на шосето край града от проститутки.
Пътят е пригоден за летище и е притегателен център за жрици на любовта заради потока от чуждестранни тирове, които пътуват от и за ферибота Оряхово.
"Доста хора миниват оттам, даже и много политици. Това не им прави впечатление, докато не станат големци. Така Михаил Миков, като стана вътрешен министър, веднага ни нареди да изчистим пътя от проститутките. Ние какво можем да направим, освен да ги закараме в районното и да им проверим документите?", питат полицаите.
Миков не бил единственият. След него доста началници от МВР, на които им се наложило да минат по главен път Е-79, после нареждали незабавно да се изчисти шосето незабавно от жрици на любовта.
Ботевград- градът на любовта
За разлика от Костинброд, Петърч и град Левски, където ромските фамилии се занимават с джебчийство, а във Видин с ДДС измами, техните събратя в Ботевград движат основно бизнеса с проституция, сочат данните на антимафиотите. Те шеговито наричат Ботевград - града на любовта заради големия брой жрици на древната професия, които работят не само на главния път Е-79 София-Оряхово, но и в столицата. Това бил основният поминък на ромите от Ботевград.
На шосето излизат да проституират съпруги, лели и племеннички на сводниците. Освен това на улицата проституират и жени, които нямат сводници и "работят", защото нямат средства за препитание, показват данните на полицията.
Когато ги приберат в районното, казват, че доброволно проституират и сами са избрали тази професия.
Според антимафиоти Пинко не е най-големият сводник в Ботевград. Изявен лидер на лидерите нямало. Освен Василев и брат му още десетина роми държали "пеперуди" на шосето