Двуядрена платформа на Qualcomm обещава да направи истинска революция в областта на смартфоните, оставяйки назад конкурентите. Qualcomm MSM8660 представлява система на един чип с графичен ускорител от ново поколение Adreno 220 и поддръжка на най-актуалните стандарти за комуникации.


Qualcomm предлага и чипа MSM8260, който се различава само по някои от поддържаните комуникационни стандарти. Двете решения работят на тактова честота 1,2 и 1,5 GHz.

В тестове на AnandTech.com прототип на мобилно устройство, проектирано на двуядрена Qualcomm платформа MSM8660 с тактова честота 1,5 GHz, е превъзхождало в скоростта на графиката всички конкуренти, включително iPhone 4 на Apple. Устройството е имало оперативна памет LPDDR2, сензорен екран 3,8 инча с резолюция 800х480 пиксела, камера с резолюция 13 мегапиксела и модифицирана версия Android 2.3.2., пише technews.bg.

Прототипът на Qualcomm е постигнал резултат от 38,4 бала в теста OpenGL ES 2.0, спрямо 5,9 за iPhone 4. Най-близо до него е бил смартфонът LG Optimus 3D, който благодарение на по-мощния си графичен процесор е достигнал 31 точки.

При игрите, прототипът е възпроизвеждал мобилната версия на Quake 3 при скорост 79,7 кадъра в секунда (FPS). Другите смартфони не са успели да превишат 55 FPS. Производителността на новия чип на Qualcomm е по-висока с 2 до 5 пъти спрямо неговия предшественик Snapdragon, твърди AnandTech.

Продажбите на устройства с новия процесор се очаква да започнат съвсем скоро. Миналата седмица тайванският производител HTC обяви модела Evo 3D, базиран на чипа MSM8660, предназначен за европейския пазар.