Корейският производител LG планира сериозен ръст на пазара за смартфони. Компанията очаква да продаде 35 милиона умни устройства тази година, което с 50% повече спрямо 2011-та, съобщи Electronista.

8 милиона от планираните за продажба смартфони ще поддържат LTE комуникации, твърди шефът на мобилното подразделение на LG Джонг Сеок Парк. Представител на тази категория устройства е моделът Optimus Vu.

Освен върху поддръжката на 4G корейският гиганг ще наблегне на четириядрени процесори и екрани с висока резолюция в новите си смартфони, какъвто е например моделът Optimus 4X HD. Модните устройства от серията L също ще допринесат за реализация на плана за 50-процентно увеличение на продажбите.

Приходите на компанията от бизнес смартфони бледнеят на фона на успехите на Samsung, който само през есента на миналата година продаде повече устройства, отколкото LG планира за цялата 2012 г. Сегашните позиции са обусловени от решение, взето преди 4 години, когато Samsung погледна към Android, а влиянието на Apple на пазара за смартфони едва се усещаше. LG обаче се насочи към Windows Mobile и ограничи участието си в Open Handset Alliance, който определя развитието на Android.

Apple, HTC и Samsung постигнаха сериозен ръст, докато LG изпадна в криза заедно с Windows Mobile. През миналата година LG също започна да предлага Android смартфони, но основно ориентирани към бюджетния сегмент.