20 младежи от общините Ботевград, Правец, Етрополе и Велинград взеха участие в обучителния курс „Човешки права за всички, равни възможности и социални отговорности”. Той се проведе от 1 до 8 април във Велинград и беше организиран от Младежко движение за развитието на селските райони в България. Участниците бяха на възраст между 18 и 30 години. Половината от тях бяха от ромската етническа група.
“Основната идея на младежката инициатива беше да събере заедно на неутрален терен равен брой младежи от двата етноса, които да се опитат да изградят модел за повишаване междукултурната чувствителност и за развитие на диалога между младите българи и роми. Главната цел на обучението беше да се подобри осведомеността на участниците за техните човешки права и социални задължения, като предварително условие за изграждане на по-интегрирани селски райони. По време на тренинга участниците споделяха и анализираха реалностите на младите хора в селските райони, разчупиха взаимните стереотипи и предразсъдъци и разбраха понятия като идентичност на културата и междукултурна чувствителност, повишиха информираността си относно правата на човека и социалните задължения, дискутираха местните условия (включително институции, органи, съответните програми, законодателство, и др.), които трябва да улесняват достъпа на селските младежи до социални услуги, предложиха идеи за намаляване нивото на безработицата сред младежите в селските райони, както и алтернативи за преодоляване на взаимното изключване и за увеличаване участието на ромските общности в социалния живот на обществото”, сподели Йонко Додев от Младежкото движение за развитие на селските райони в България.
Обучителният курс „Човешки права за всички, равни възможности и социални отговорности” бе реализиран с финансовата подкрепа на Съвета на Европа чрез Европейската Младежка Фондация.