Магистрала „Хемус" и четири скоростни пътища - Русе-Шумен, Варна-Дуранкулак, Пловдив-Рудозем и скоростният път Рила, стават част от актуализираната трансевропейска транспортна мрежа.

Тази новина съобщиха на съвместна пресконференция министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

За България това бяха много успешни преговори, посочи Плевнелиев и подчерта, че с това решение на ЕК българските данъкоплатци ще спестят минимум 2 милиарда евро.

Строителството на магистрала „Хемус" и споменатите пътища по бюджет струват 2.5 милиарда евро, като преди това решение тяхното строителство щеше да се финансира от държавния бюджет.

До 30 юни 2011 г. ЕК ще изработи окончателните пътни карти. Нашата пътна мрежа вече е европейски приоритет, посочи Плевнелиев, което ще сложи край на действията „напред - назад, наляво - надясно" в пътното строителство.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството се похвали още пред премиера Бойко Борисов, че България е получила европейски Оскар за успешно приключен проект за енергийно саниране на многофункционални жилищни сгради.

Министър-председателят честити наградата на строителния министър и припомни на „късопаметните си опоненти, че преди години заради Братко и Батко са спрени европейските средства в пътното строителство."

Много е важно, че на техническо ниво всичко е както трябва, с тези думи Бойко Борисов коментира решението на ЕК. Той изрази задоволство, че България е успяла да убеди Брюксел, че на страната ни са нужни магистрали.

Борисов посочи, че сега усилено се строи в Южна България и допълни, че бизнесът отива там, където има комуникации.

Според него, когато се построи магистрала „Хемус" и другите пътища, варненският регион ще стане толкова привлекателен за бизнеса и туризма, колкото и бургаският.

По думите му със строителството на магистрали идват и съпътстващи екстри, като „такси, хотели - мотели, кафета, бензиностанции."

Огромни усилия се положиха, констатира Борисов и заръча на Плевнелиев: „Бързо да се правят апликационните форми и проектите за бъдещите пътища и магистрали."

Бойко Борисов „разчерта" на картата на България къде се строят и къде ще се строят магистрали.

На пресконференцията стана ясно още, че в Страстната седмица регионалното ведомство планира заедно с експерти, журналисти и представители на опозицията да инспектират автомагистрала „Тракия" и да се вземат проби за качеството на строителните материали.

Припомняме, преди време от БСП алармираха, че въпросната магистрала се строи върху пепел.

Министър-председателят се ядоса на въпрос на news.bg дали МРРБ е запознато с проблемите на строителите от Лот 4 на магистрала „Тракия", които преди дни заявиха, че от началото на годината не са получавали заплати.

„Кой се е оплакал, кои са тези", попита Бойко Борисов.

Министър Плевнелиев обаче обясни, че тези строители са получили тлъсти аванси.