Премиерът, депутати, български и световни ядрени експерти дойдоха на откриването на националната кампания за пускане на трети и 4 блок на АЕЦ Козлодуй „Искам светлина".

Стартът й бе даден в зала 9 на НДК с документалния филм на журналиста Тома Томов „Върнете Козлодуй".

От всички посоки звучаха аргументи в защита на 3 и 4 блок.

Премиерът обясни колко е несправедливо затварянето на блоковете и очерта насоките, по които паралелно се работи за тяхното отваряне.

Задачата по думите му не само, че никак не е лесна, а е свръхтежка.
Не бива да си създаваме илюзии или очаквания че процесът може да се реши лесно", каза Станишев, като допълни, че трябва да преодолеем мнението на опонентите.
ългарското правителство ще работи за тази кауза, категоричен е той.

Той подчерта, че се стремим към генериране на достатъчно подкрепа от страните от региона, защото заради спирането на  3и 4 блок рязко ограничихме износа на ток за съседни страни и това тежко се отразява върху енергийната стабилност и икономическото развитие в страните от Западните Балкани.

Работим много активно през последните месеци за формиране на обща позиция, която да бъде представена на ЕК и на ЕС като цяло, каза Станишев.

Той подчерта, че усилено работим за генериране на достатъчно експертна подкрепа от Международната агенция за атомна енергия и всички други институции по отношение на стандартите за сигурност и обясняването, че 3 и 4 блок действително отговарят на изискванията.

Успоредно се работи и в други насоки, включително и за нова форма на лицензиране, каза още Станишев.

Джон Рич - генерален директор на Световната ядрена асоциация, категорично заяви, че двата блока съответстват напълно на изискванията за сигурност.

Той ни посъветва, когато водим разговорите с Брюксел за 3 и 4 блок, те да са под формата на информиране, а не под формата на искане на разрешение.

Според него би било целесъобразно да привлечем познат в атомната енергетика бизнес партньор и да се проведат консултации с негово участие.

„Мисля , че ЕС едва ли би могъл да организира съответната съпротива, която да обори вашата кауза", коментира Рич.

До сега натрупаните преки загуби за България от затварянето на реакторите на АЕЦ, включително 3 и 4, възлизат на около 1.8 млрд. евро, посочи бившият изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Иванов.
Работата на 3 и 4 блок създаваше излишък в енергийната ни система и позволяваше износ, който възлизаше на около 300 млн. евро, припомни Иванов.

Той изтъкна, че техническите характеристики на реакторите са доказани от редица проверки и подчерта, че е парадоксално спирането на реакторите.

Той отбеляза още, че според направените проби на стоманата от която са изработени 3 и 4 реактор те могат да се експлоатират 20 години след проектния им срок.

Финландия и Унгария постигнаха удължаване на срока за експлоатация за същите реактори, а нашите реактори са единствения случай в света без забележки да бъдат спрени преждевременно, изтъкна още Иванов.

Да се продължи екшън планът от миналата година, предложи бившият енергиен министър Румен Овчаров и посочи какви стъпки да включва той

  • искане за въвеждане или промяна на лицензите, които в момента имат 3 и 4 блок;
  • ядреният регулатор да отговори на това и да направи запитване за допълнителни изисквания по безопасност;
  • изпълнение на тези изисквания.

Според Овчаров само ако вкараме реакторите в нормална процедура по лицензиране и регистриране на ядрени мощности спасяването им е постижимо.

Настоящият шеф на парламентарната бюджетна комисия смята, че член 36 от присъединителния договор, който предвижда отваряне на реакторите при кризисна ситуация няма да ни свърши работа.

Този член е авариен, дава ни възможност да действаме в аварийна ситуация и то за три години след присъединяването.
Ако на втората година успеем да го активираме той ще действа само за една година, поясни Овчаров.

Той е категоричен, че за спасяване на 3 и 4 блок трябва да заложим на тезата, че те са ядрени инсталации - защото ядрените инсталации по цял свят се регулират от определено законодателство, определени органи, процедури, правила.
Това трябва да е основата на нашето действие.

Журналистката Велислава Дърева, която е сред инициаторите на кампанията предупреди, че битката с европейските бюрократи ще е по-трудна от тази с арабския диктатор, който държа с години българските медици.