Европейската комисия категорично е против отваряне на блок на АЕЦ “Козлодуй” и Чехия няма какво повече да каже по този въпрос. Това заяви във Варна чешкият посланик у нас Мартин Клепетко. Той подчерта, че се надява проблемът с газовата криза вече да е решен и още в понеделник доставките да бъдат възстановени.

Европа се нуждае от алтернативни трасета за гориво, подчерта посланикът. По думите му, новите държави, членуващи в ЕС, са прекалено зависими от Русия. За осигуряването на алтернативни партньори в доставките на нефт и газ, Чехия, която тази година пое председателството на Съюза, планира няколко срещи.

Една от тях ще се състои на 7 май и ще е с участието на държави от Кавказкия регион, Грузия, Азербайджан, Казахстан и Туркменистан. “Първоначално мислехме да поканим и Украйна, но видяхме, че тя не е добър партньор”, допълни Клепетко.

В края на този месец ще се проведе среща, на която ще бъде обсъден проектът “Набуко”. По предложение на България, предстои и дискусия на тема: “Газ за Европа”.