Турбогенераторът на 1000-мегаватовия 5 блок на АЕЦ Козлодуй е бил изключен от енергийната система на страната тази нощ. Причина за спирането е изпускане на водород, с който се охлажда турбогенератора, намиращ се в машинната зала в неядрената част на блока, съобщава 24 часа.

С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот, съобщиха от централата. Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2 на сто от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране , Централно диспечерско управление и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа.

Рано тази сутрин Божан Стоянов-зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, и зам.-шефа на АЯР Борислав Станимиров са пристигнали в атомната централа и са се включили сформирания щаб за установяване на причините за събитието. Другият хилядамегаватов енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с 81 на сто от мощността си с разрешение на енергийният системен оператор.