Отегчени от нуждата да зареждат мобилните си телефони в най-неподходящи моменти, група инженери, ръководени от Ханс-Йорг Дисерот от Университета на германския град Зиген, разработват вечна батерия. Тя никога няма да се нуждае от зареждане, предаде ДПА.

Известно е, че освен мобилните телефони, лаптоп компютрите и преносимите MP3 плеъри iPod зависят от презареждащи се литиево-йонни акумулаторни батерии, за да работят.

Германските учени са разработили революционен неорганичен йонен проводник, чийто строеж е като на новия минерал на среброто аргиродит.

В сп. Angewandte Chemie специалистите описват най-високопроводимия представител на синтетичните минерали аргиродит, създадени от атоми на литий, фосфор, сяра и бром. Зарядът в йонните проводници не се пренася под формата на електрони, както в металите, а под формата на наелектризирани частици - литиеви йони.

За това пренасяне са необходими материали, в които литиевите йони могат да се движат максимално свободно. Учените от Зиген съвместно със специалисти от Мюнстерския университет работят с аргиродит. Той съдържа сребро, германий и сяра, като сребърните йони в него са много подвижни. Открит е край Фрайбург (Германия) през 1885 г.

Сега с термина "аргиродит" се описва цяла група съединения със специфично подреждане на атомите и специфичен строеж. Отделните съставки на минерала могат да се заместят с други атоми, без да се променя характерният му строеж, пише в уеб сайта physorg.com.

Германските учени са разработили вариант на минерала, в който среброто е заменено с литий, германият - с фосфор, а някои от серните атоми - с халогениди (хлориди, бромиди или йодиди). В резултат строежът е като на аргиродит. Атомите на фосфора, сярата и халогенидите в кристалната решетка получават четиристенно подреждане, луфтовете в което са запълнени почти равномерно с литиеви йони.

Йоните "скачат" от луфт на луфт. Свободното им движение показва, че твърдото вещество има висока йонна проводимост. Споменатият строеж, съдържащ бром, има най-високата йонна проводимост на литиеви йони, известна при аргиродитите досега.

Учените са изследвали задълбочено литиевите аргиродити чрез рентгенова кристалография и спектроскопия с ядрено магнитен резонанс. В резултат на анализа точно са описани кристалните строежи на съединенията и динамиката на подвижните литиеви йони.