Американската компания за електроника Qualcomm обяви, че пуска устройства за развиващите се страни, които ще позволяват високоскоростен достъп в световната мрежа интернет без наличие нито на компютър, нито на мобилен телефон, предаде Франс прес, цитирана от HiComm.bg.

Устройството е наречено Kayak и може да бъде включено към монитор на компютър, както и към обикновен телевизор и позволява свързване към интернет чрез мобилна връзка от трето поколение (3G), която позволява високоскоростен безжичен достъп, за който не е необходим и мобилен телефон, пише компанията в комюнике.

Kayak може да се свърже с мишка и клавиатура или да има приложен към него собствен екран и използва интернет навигатора "Опера".
Той може да се използва и като конзола за игри.

Мрежата 3G е "решението за достъп до интернет по целия свят и по-конкретно в развиващите се страни", заяви вицепрезидентът на Qualcomm, който отговаря за маркетинга, Луис Пинеда.

Първите устройства, произведени от тайванската компания Inventec Corporation, ще бъдат тестван в началото на следващата година в Югоизточна Азия.