Учени от Калифорнийския университет разработиха устройство, което позволява набиране на телефонен номер с мисъл. Уредът се базира на електроенцефалографията (ЕЕГ), съобщава technologyreview.com.

Потребителят трябва да постави на главата си лента с електроди и модул Bluetooth за предаване на сигнал към смартфон Nokia N73, който се усилва от приложение за разпознаване на мозъчна активност.

За работа с устройството е необходимо предварително обучение. На потребителя се показва мигащи с различна скорост цифри от 0 до 9. На всяка цифра се присвоява определена честота с малка стъпка, например 9 GHz на единицата, 9,25 GHz - на двойката и т.н. Впечатленията от гледането се запомнят в задната част на мозъка и по-късно системата може да разпознае коя цифра гледа човек.

В хода на изпитанията десетима души са опитвали да наберат телефонен номер само с мисъл. Седем от тях са се справили успешно със задачата. Ефективността зависи от конкретния човек, споделя ръководителят на екипа Тцу-Пинг Юнг. Самият той е постигнал 85% разпознаване, пише technews,bg.

Технологията ще се окаже от изключителна полза за хора с увреждания, например парализирани. Изследователите мислят и за нейното по-широко приложение - в хендсфрий устройства, които не изискват нито ръка, нито глас.