Организирана престъпна група за производство и разпространяване на наркотици е задържана от служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В различни жилища в София и радомирско село са намерени над 11 кг килограма марихуана, 2-3 кг амфетамин са открити в лаборатория, базирана в луксозен мезонет и обзаведена с необходимото оборудване и научна литература за производство на синтетична дрога.

На столичния бул. "Витоша", близо до НДК, е задържан Д.Т. (46г.) от София. При обиск у него е намерен и иззет полиетиленов плик със зелена тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана.

Малко след това, отново на бул. "Витоша", е задържан и доставчикът на наркотичното вещество - Т.Б.(54г.), също от София.

В хода на акцията, проведена снощи, антимафиотите претърсили и жилище на същия булеваард, ползвано като място за съхраняване на наркотика. В депото са открити и иззети полиетиленов плик с около един килограм марихуана, по-малък плик с хероин, неистински международен паспорт и 1600 щатски долара. На място са задържани Г.М. (62г.), наемател на апартамента, криминално проявен и осъждан в Турция за наркотици. Арестуван е и О.Т. (34г.), обявен за общодържавно издирване след влязла в сила през 2010 г. шестгодишна присъда "лишаване от свобода" за противозаконно отнемане на МПС и опит за убийство.

В хода на разследването са обискирани жилища, за които се предполага, че може да са използвани като място за производство и съхранение на наркотични вещества.

В мезонет на ул. "Никола Габровски" е разкрита лаборатория за производство на амфетамин. Иззети са около 2-3 килограма субстанция амфетамин и голямо количество прекурсори, необходими за производството му - фенилоцетна киселина, БМК-основна суровина, сериозно лабораторно оборудване, а също и кофеин в оригинални опаковки, който е смесван с амфетамина за увеличаване на печалбата при продажбата.

Намерени и иззети са и оригинални опаковки с холандски семена; два чувала с марихуана; празни кофички за отглеждане на разсад на канабис; ефедрин (прекурсор в незаконното производство на метамфетамин); научна литература и методически рецептурници за добиване на различни видове наркотични вещества, включително и разновидности с халюциногенен ефект като LSD.

Установено е, че ползвател на помещението е задържаният Т.Б. Произвежданите наркотични вещества са били предназначени за разпространение на вътрешния пазар.

При извършени претърсване и изземване в къща в радомирското с. Прибой, стопанисвана от Д.Г.(47г.), в мазето и помещения на втория етаж са намерени и иззети около 100 кг марихуана в чували и бидони, 4 ловни патрона и 2 везни.

По случая е образувано досъдебно производство. Задържани са общо петима.