Mитничарите от сектор „Митническо разследване и разузнаване на наркотрафика" към Митница Аерогара София задържаха почти килограм синтетичен канабис. Наркотичното вещество е било пакетирано във фабрично изработени пликчета с надпис BONZAI.

След изследване на „находката" в Централна митническа лаборатория е било установено, че веществото в пликчетата съдържа забранената субстанция JWH-018, както и JWH-210, която все още не е под контрол в България.

Пратката със синтетичния канабис е предназначена за българския пазар като цената за едно пликче от 3 гр. варира между 40 и 70 лв. Марката BONZAI е много популярна сред тийнейджърите и вече има установени смъртни случаи при използването й, коментират експерти. По случая e съставен акт за митническо нарушение.

От Агенция „Митници" посочиха, че продължават и системните действия срещу разпространителите на така наречените „дизайнерски дроги" у нас. Само преди дни при поредната проверка на магазин „Нирвана" в София служители на агенцията и на ГДБОП откриха и иззеха наркотични вещества на стойност 40 000 лева.

При влизане в страната през Летище София беше задържан и един от продавачите в магазина - латвийски гражданин с инициали А.К., който пренасял в себе си 40 пакетчета с различни дизайнерски дроги.

През последните осем месеца митническите служители от отдел „Митническо разследване и разузнаване на наркотрафика" - Митница Аерогара София са конфискували 22 пратки, предназначени за магазините „Нирвана Гифт Шоп" в София, Слънчев бряг и Банско.

Всичките 22 пратки са съдържали различни по вид и количество нови наркотични вещества, предназначени за българския пазар. Дизайнерските дроги са високорискови за психиката и здравето на хората, като опасността е особено голяма за подрастващите.

Междувременно Агенция „Митници" получи първа награда за забележителни резултати от съвместно разследване в областта на наркотрафика през изминалата година. Престижното отличие беше връчено от Регионалния център за борба с трансграничната престъпност (Букурещ) на Инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Наградата е признание за съвместната българо-румънска операция „Хъски", довела до задържането на голямо количество хероин и десетки хиляди евро. При операцията беше идентифициран доставчикът на наркотика и бяха разбити две престъпни групи, свързани с трафик на хероин от Турция през България и Румъния за Западна Европа.