Ботевградският музей си върна над 1300 златни и сребърни монети. Близо 20 години те са били съхранявани в Археологическия музей в София. 100 монети, които са турски, са открити по време на разкопки при "Чавдар", а останалите са намерени при проучване на крепостта Боженишки Урвич.
От 1972 г. в продължение на 18 лета специалисти от Археологическия институт и музей към БАН извършват теренни проучвания в местнотта. Окритите крепостни съоръжения, гражданска и култова архитектура, както и разнообразни находки от предмети на бита, оръдия на труда, монети, керамика и други разкриват важна страница не само от местната, но и от националната ни история. Системните задълбочени проучвания доказват обитаване на района от 4 хил. г. пр. Хр. През V-VI век крепостта е звено в ранновизантийската система по Хемус. В периода XII-XIV век в нея е водена най-интезивна дейност. Последните десетилетия на XIV век Урвич е седалище на Севаст Огнян, кефалия при цар Иван Шишман, пише в книгата „Община Ботевград”, чийто автор и съставител и историкът Емилия Ценова.
Част от монетите ще бъдат подредени в една от постоянните експозиции на Историческия музей в Ботевград. Те са уникално съкровище, което заслужава да бъде видяно.