Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с членове и симпатизанти на партия ГЕРБ в Ботевград. Срещата се състоя в малкия салон на читалище “Христо Ботев”. На срещата присъстваха депутатите от партия ГЕРБ Даниел Георгиев и Цветан Сичанов, областният управител Красимир Живков, кметът Георги Георгиев и неговият екип, координаторът на ГЕРБ в Ботевград Иван Начев и други.
“Видях на Часовниковата кула щъркелово гнездо. Аз чета много притчи и в една от тях се казва, че там, където щъркел или лястовица са свили гнездо, живеят добри хора”, започна своето експозе Цецка Цачева. Тя сподели накратко задачите, които стоят пред управляващите през тази година. “От утре започва новата парламентарна сесия. Чакат ни не малко неща, защото това, което пък ние очакваме от нашите европейски партньори в средата на лятото, е един не само позитивен доклад от Европейския парламен и Европейската комисия, но доклад, който ясно да разграничи начина, по който е управлявана България преди, когато имахме негативните оценки, и това, което се случва след почти двегодишното управление на ГЕРБ. Този доклад е много важен, защото без да има нарочни условия за присъединяването към Шенгенското пространство, всички вие знаете, че част от държавите-членки в ЕС искат да обвържат, за съжелание към този момент успяват, приемането ни в Шенген с политическите оценки, които трябва да ни бъдат дадени в доклада, каза Цецка Цачева. –В този момент е изключително важно да отговорим на двете големи условия, които Брюксел поставя пред всяка една държава, която е член на ЕС – нисък финансов дефицит и защита правата на гражданите”, допълни тя. Цецка Цачева бе категорична, че ГЕРБ няма да намалява възнаграждения, пенсии, и социални придобивки
“На всяка една среща се постовя въпроса за доходите. Знаем, че пенсиите са изключително ниски, знаем, че минималната работна заплата е ниска, знаем, че са нужни повече средства за образование, за култура, може би само за здравеопазаване за пръв път има заделени повече пари, но въпросът е, че когато трябва да дадеш някъде, трябва да кажеш откъде ще ги вземеш. В момента няма откъде – това е истината. Всички усилия са хвърлени да се увеличи приходната част чрез спиране на контрабандата и увеличаване събираемостта на данъците и акцизите.
Икономистите казват, че вече преодоляваме последиците от кризата. Иска ми се да е така, защото това, което ние в Парламента направихме – нови данъчни и други закони, създава условия за добър бизнес в България. Друтото, което е необходимо за тази цел, е изграждането на инфраструктурни обекти, но това е в ръцете на изпълнителната власт.
С този план върви вторият план - за защита правата на гражданите. Те трябва да живеят спокойно, без да се притесняват от посегателства върху имуществото им, върху личността им.  Приоритет номер едно е преодоляване на битовата престъпност, но тя е свързана с немалка група от хора, които нямат работа или по-точно не им се работи. Тук вече е голямата роля на държавата. На нас ни трябва стратегия за преодоляване риска от битовата престъпност. На първо място е необходимо да има работа, но за да може един човек да е конкурентноспособен на трудовия пазар, той трябва да бъде грамотен, да има специализация. И като се навържат нещата по този начин, стигаме до следното: на първо място стои образованието на младите хора, то трябва да е задължително за всички граждани на Република България. На второ място е науката. Бедността в целия свят и всички проблеми няма как да бъдат решени без нови технологии. Науката да търси и да предлага иновативни решения, но те да не стоят в някой кабинет или в някое чекмедже на някои професор или академик, а да бъдат свързани с фирмите, с бизнеса. Това е пътят! Държавата през цялото това време трябва да реализира своята социална функция, без да се меси грубо в икономическите процеси.
В отговор на въпроси от страна на присъстващите в залата, Цецка Цачева каза, че през следващата година ще започне обсъждането на Закон за публично-частното партньорство и промени в Закона за обществените поръчки. Тя заяви, че ще има "прекрояване" и на Закона за читалищата.