Във Варна бе поставено началото на честванията по случай 100 години скаутство в България.

Скаути от София, Шумен, Ямбол, Търговище, Разград, Попово, Шабла, Плевен, Враца, Койнаре, Кюстендил и Лъки участваха за първи път в тържествения ритуал „Водосвет и благославяне на бойните знамена", посветен на Деня на храбростта и Празник на Българската армия.

6 май се счита и за ден на българските скаути. Свети Георги е покровител на всички скаути по света и се изобразява на знамената им, посочва dnesplus.bg.

Скаутите изградиха временен палатков лагер в Морската градина във Варна. Там те демонстрират своите умения в алпийски дейности, готварско, дървено-въжени конструкции.

По график вторият ден от честванията - 7 май, е ден за състезанието „На лов за добри дела".

Скаутството е световно младежко движение с над 100-годишна история и традиции. Възникнало e през 1907 г. в Англия и до наши дни е допринесло за духовното израстване, физическото укрепване и обществената реализация на повече от 28 милиона момчета и момичета по света. Националните организации на тези страни са обединени в Световната организация на скаутското движение (WOSM), разказват организаторите.

Скаутството е доброволно, неполитическо, образователно и демократично, открито за всички хора по света, без разлика на произход, раса, възраст и вероизповедание, стоящо в съгласие и хармония с целите, принципите и метода на скаутството, такива, каквито са били създадени от неговия основател - Лорд Робърт Бейдън Пауел.