НАСА е отложила отново излитането на совалката Индвеър, става ясно от съобщение на американската агенция, цитирано от pcceni.bg. През последните седмици последователно беше обявено пропускането на датите 29 април, 2 май, а след това и 8 май. Така в момента се очаква совалката да излети след седмица на 16 май.

Причина за забавянето е открит в последния момент проблем в хидравличните системи на Индвеър. НАСА твърди, че "техниците вече са се заели със смяната на компоненти, за които има подозрения, че са причина за повредата". Възможно е обаче мисията да се забави и до 26 май, ако совалката не бъде напълно изправна до следващата седмица.

Що се отнася до настоящата мисия, тя е предпоследната за Индвеър. Последният полет на совалката трябваше по план да бъде осъществен на 28 юни, но вероятно тази дата ще бъде пропусната заради забавянията от този месец.

Тепърва предстои и да разберем дали планираните интервюта от космоса, които трябваше да бъдат излъчени на 2 май чрез YouTube, ще бъдат осъществени след излитането на Индевър.