Във Видин започва работа социален комплекс по проект, реализиран от общината и УНИЦЕФ.

Той е единственият в страната, финансиран от организацията, и ще обслужва стотици деца и семейства в риск. В него ще работят 23 специалисти.

Комплексът за социални услуги за деца и семейства ще се състои от три центъра: Център за обществена подкрепа, Наблюдавано жилище и Дневен център.

Услугите ще бъдат достъпни за жители на областта, без заплащане. Комплексът ще бъде ориентиран към деца и млади хора в риск, техните семейства, деца настанени в институции и отпаднали от училище във Видин.

Центърът за обществена подкрепа ще предоставя услуги за подкрепа на родителите, предотвратяване на изоставянето на деца, приемна грижа и осиновяване, ранно детство, подкрепа на деца жертви на насилие, работа с деца и младежи като превенция срещу отпадането им от училище и подготовката им за самостоятелен живот.

Моделът ще прилага интегриран подход към предоставянето на услуги.

Наблюдавано жилище ще предоставя временен подслон за младежи, напускащи специализирани институции за деца.

Дневният център ще предлага дневна грижа, педагогическа подкрепа и консултиране за деца в риск от уязвими семейства. Предвижда се в Комплекса да работи персонал от социални работници, психолози, педагози и допълнителни специалисти.

Комплексът ще се управлява от консорциум от неправителствени организации - Институт за социални дейности и практики (ИСДП) и сдружение „Дете и пространство", избрани след конкурс.

Общият размер на подкрепата на УНИЦЕФ по проект „Подкрепа за недостижимите деца" е 1 400 000 лева. Средствата се осигуряват от Датския национален комитет на УНИЦЕФ и Фондация Велукс.

Част от сумата е изразходвана за проектиране, строителство, обзавеждане, оборудване и издръжка на Комплекса за една година. Средствата са предоставени на община Видин на базата на подписано споразумение.