1 килограм дизайнерска дрога на стойност над половин милион лева, 1250 антични монети и 3 глинени съда откриха в 5 пакета митничарите от Аерогара София.

При проверка на куриерски пратки митничарите от сектор „Борба с наркотрафика" към Митница Аерогара София се натъкват на пакет, съдържащ 1 кг. бяло прахообразно вещество.

Пратката пристига от Китай и е декларирана като мостра.

След експертизата, направена в митническата лабораторията, става ясно, че веществото е БЗП (Бензипиперазин) - стимулант, който е широко използван в Австралия, Нова Зеландия и Великобритания и е всe още слабо известен в България.

От това количество бял прах могат да бъдат произведени 20 000 таблетки синтетична дрога. На улицата цената им е от 20 до 30 лева на бройка и криминалният контингент би спечелил от тях над половин милион лева.

Това е първата заловена в България пратка с БЗП.

При рутинна проверка на пощенски пратки няколко дни преди това митничарите от същото звено откриха огромно количество ценни антични монети и глинени съдове.

И четирите пратки са били предназначени за САЩ,а посоченият изпращач е фиктивен австрийски адрес. Според експертното становище на НАМ-БАН предметите са археологически културни ценности.