Закриването на една, обединяването на други шест автобусни линии са част от мерките за оптимизация на градския транспорт в София.

По други пет автобусни линии броят на обслужващите ги коли ще се увеличи.

Набелязаните мерки предвиждат да се закрие линия номер 16 с маршрут автостанция "Изток" - кв. "Челопечене" - кв. "Ботунец" - "Кремиковци" АД.

Двете автобусни линии към Аерогара "София" - 84 и 284 ще се обединят в една. Новата линия 84 ще стига до Терминал 1 и до Терминал 2.

Досегашните автобусни линии 58 и 59 ще станат с номер 59, като новият маршрут ще изключи обслужването на гара "Владая", но от новата последна спирка до гарата разстоянието е 500 м. Ще се намали интервалът на движение от и към кв. "Княжево".

Други две линии - 68 и 69 също се обединяват.

Така автобусите по новата линия номер 69 ще стигат до с. Железница, а в обратна посока - до бул. "Св. Кл. Охридски", за да може пътниците им да имат връзка със столичното метро.

След преброяването на пътуващите в градския транспорт и установеното завишаване на потока от пътници, от Центъра за градска мобилност предлагат да се увеличат автобусите по линии с номера 11, 85, 88, 204 и 604.