В зала “Орханиец” на Исторически музей – Ботевград се състоя церемонията по връчване на свидетелствата на дарителите, които се включиха в събирателската дейност на музея, обявена на през септември 2010 година. Церемонията откри Тодорка Коцева – директор на музея. Тя припомни, че музейното дело в Ботевград води своето начало от 1937 год., когато е открита първата музейна сбирка в местната гимназия. “Сбирката постоянно се обогатява. През 1952 става толкова стойностна и голяма, че музеят е обявен за държавен. Оттогава досега са подредени пет експозиции в различни помещения. Всеки от уредниците на музея преди нас е извършвал огромна събирателска и проучвателна дейност и това, което не са могли да покажат през годините, са го съхранили добре за поколенията. Експонатите ще бъдат показани на изложби в бъдеще. В момента музеят в Ботевград притежава повече 15 хиляди експоната – документи, снимки, вещи”, каза Тодорка Коцева. Тя връчи свидетелствата за дарение по азбучен ред. Първото свидетелство получиха наследниците на Васил Воденичаров, дарил цигулката на Стамен Панчев. А ето имената и на останалите дарители: Васил Георгиев, Величка Пацова, Веселина Димитрова, Георги Стилиянов, Десислава Иванова, Евгения Ананиева, Кирил Павлов - кмета на с. Рашково, Клара Нановска, Мартин Генчев, Милчо Влайков, Надежда Георгиева, Незабравка Първанова, Николина Тошева, Никола Близнаков, Павел Цанов, Петко Коцев, Петко Врачев, Петър Петров, Радка Панчева, Симеонка Влайкова, Соня Малинчева, Станимира Гигова, Стойна Гетова, проф. д-р Тодор Тодоров, Христо Христов.
На церемонията стана ясно, че най-младият дарител на музея е Мартин Генчев, ученик от ПГ по КТС – Правец, а най-възрастният – учителката по история Николина Тошева, на 92 години.
Всички дарители обещаха, че ще продължават да помагат на музея.
“Много рядко човек, когато прави добро, чува думата “благодаря” от отсрещната страна. Смятам, че за нас, дарителите, не е толкова важно да се спомене какво сме дарили, а това “благодаря”, което наистина е много приятно да се чуе”, каза дарителката Дасислава Иванова, член на УС на дружество "Орханиец”. Вчера тя е дарила на музея част от архива на своята леля Мария Милтенова – краевед. Архивът съдържа книги и документи за Васил Левски.   
“Да се обогатява библиотеката на музея”, това пожела почетният председател на дружество “Орханиец” Симеонка Влайкова. Тя е, както каза директорът на музея, “моторът” на събирателската дейност.
Симеонка Влайкова подари авторски книги за фонда на библиотеката на музея.
Дарителите бяха поздравени от зам.-кмета на общината Валентин Ценев. “От името на кмета Георги Георгиев, от името на председателя на ОбС Маргарита Кирова и от името на цялата общинска администрация искам да ви благодаря и да ви кажа, че се прекланяме пред вас за това, че дарихте на музея толкова ценни семейни реликви, за да могат да ги видят и хората сега, и бъдещите поколения”, каза заместник кметът. Той увери дарителите, че общинското ръководство ще продължи не само музейната, а и културната-историческата дейност. Валентин Ценев съобщи, че общината е пред спечелване на проект, който ще позволи превръщането на крепостта Боженишки Урвич в привлекателно място за туристи. “Ние ще направим Ботевград привлекателен културно-исторически център за хората от този край, които са извън България”, допълни заместник кметът.
На церемонията по връчване на свидетелствата за дарения присъстваха още: Веселка Божкова – главен експерт “Култура”, и Веселка Николова – началник на административния отдел при Община Ботевград.
Кметът Георги Георгиев не можа да дойде, тъй като рано сутринта е заминал за София, за да участва в честването, посветено на 110 години от обособяването на Софийска област като административна единица. Извинение от негово име поднесе директорът на Историческия музей.
Специален поздрав към дарителите поднесоха малчуганите от ЦДГ “Синчец”. Те бяха подготвили празнична програма с много песни и стихове.