„Уважаеми госпожи и господа,
Уважаеми жители на Софийска област,
с удоволствие се обръщам към всички вас да ви поздравя със 110-та годишнина на Софийска област.
Софийска област е с богата и древна история и сериозен потенциал за бъдещо развитие.”
С тези думи областният управител на Софийска област Красимир Живков започна официалното обръщение към кметовете и гостите на юбилея, както и към жителите на областта.
„Днес Софийска област със своите  22 общини е най-голямата област в Република България. Разположена около столицата София, областта има площ от 7 059 кв. км. Населението по данни от последното преброяване през м. февруари 2011 г. наброява 246 668 жители.
Изключителна е историята на Софийска област. За тези земи можем да прочетем в религиозните хроники от III век пр. Хр. до Средновековието. Съвременната й история е неразривно сплетена с бурната история на България от началото на 20-ти век.  С незаздравели рани от Сръбско-българската война влизаме в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Всичките тези събития нанасят своя отпечатък върху живота на населението от областта. Но въпреки всичко, въпреки тежките времена, сме намерили начин да се възстановим и да развием културата, читалищното дело, да основем училища, самодейни състави, хорове, спортни отбори, предприятия, които съществуват и до днес”, каза в словото си областният управител.
Официалното откриване на честването на 110 години Софийска област започна в 13,00 ч. в сградата на Областната администрация на Софийска област. На събитието присъстваха кметове и представители на всички 22 общини.
По повод на юбилея бе открита фотоизложба, отразяваща общините в Софийска област от началото на XX век до наши дни. Експозицията ще остане до края на м. май в сградата на Областната администрация.
Областният управител Красимир Живков подари на всяка община по 5 дървета /брези/ за засаждане. Идеята общините да получат по равен брой дървета е свързана с това, че всички те са важни и са неотменна част от цялостния облик на Софийска област.
Засаждането на дърветата е едновременно израз на загриженост към природата и „зеленото” богатство на България и символ на стремежа за живот, развитие и просперитет за Софийска област.