Досега се смяташе, че видеоигрите са само за компютърни маниаци, които не желаят да станат от удобния си фотьойл за нищо на света. Но в последните години се появиха нови варианти на забавления, които освен потапянето във виртуалното пространство осигуряват и физическа активност на цялото тяло.

Exer-station в действителност напряга цялото тяло. Тенденцията е в съзвучие с желанията на тези хора, които търсят нови варианти за поддържане на формата си, а също и с родителите, които желаят наследниците им да се обогатяват не само "виртуално", но и физически.

Досега съществуващите игри, поне в голямата си част, не изискваха кой знае какви усилия от играещите, като напрежението оставаше само за ръцете и очите. Днес обаче основната цел на създателите на видеоигри е да включат и други части на тялото, които иначе прекарват часове в бездействие. Началото на тази нова тенденция постави компанията Konami Digital Entertainment с Dance Dance Revolution през 2001 г., в която играчите трябваше да движат ръцете и краката си на специално килимче според това, което им се показва на екрана.

Младоците направо се влюбиха в нея а родителите я приеха като нещо много полезно. Официалните власти в САЩ също направиха правилната стъпка, като подкрепиха сключването на тригодишен договор между компанията и избрани училища за съвместна програма.

Но истински тласък за създаването на забавления, които съвместяват физическата активност с виртуалното забавление, даде преди две години играта Guitar Hero на Activision. В нея геймърите трябва да имитират свиренето на китара в синхрон с появяващите се указания на екрана. Guitar Hero II за PlayStation 2 е 10-ата най-продавана игра през 2006 г. според Entertainment Software Association.

Тя спечели симпатиите най-вече на тези, които по-скоро искаха да свирят като звездите, не толкова да спортуват. Но заедно с предложението на Nintendo - Wii Sports, появила се през миналата година, тя успешно и по ненатрапчив начин кара играча да задейства цялото си тяло. Въпреки че не се рекламира като видеозабавление с фитнес елементи Wii Sports кара геймърите да
имитират движенията на играч на бейзбол или голф, което за заклетите видеоманиаци си е равносилно на истински фитнес.

Друг вариант е Motivatrix MX9 Workout Master - машина, която използва оптични скенери, за да следи движенията на изпълняващия упражнения, и предава данни за изгорените калории, състоянието на сърцето и цялостното представяне. Ако изберете опцията Max Challenge Workout може дори да превърнете цялото си тяло в своеобразен джойстик, за да играете Dynamic Assault, Dash, Dart & Swim или Calorie Killer.

Exer-station на InterAction Labs пък включва контролер, разработен специално за геймъри, които искат да подобрят не само компютърните си умения, но и мускулите си. Той работи със стандартните игри за Xbox, PS2 и Gamecube, като трансформира силата, която играчът използва върху контролера, в действие.

Колкото по-силен е натискът върху конзолата, като се използва цялото тяло, толкова по-бързо се движи съответният виртуален обект на екрана. Планира се и тази игра да влезе в някои училища на САЩ през есента.