Членове и съмишленици на Фондация "За Оборище" организираха жива верига на бул. "Янко Сакъзов" срещу ул. "Проф. Асен Златаров" в столицата. По този начин те протестираха срещу липсата на разбиране от страна на Столична община за преместване на пешеходна пътека.

Неправилното пресичане от страна на граждани на София е постоянен процес, за което градската управа е алармирана нееднократно от две години насам, посочват организаторите.

От фондацията припомнят, че са взели решение да се ангажират с проблема още в началото на 2010 година след сигнали за неудобството, получени предимно от майки с малки деца.

Трудност за пресичащите създава настоящата пешеходна пътека на бул. „Янко Сакъзов" срещу театър "София", започваща от тротоара на булеварда от едната страна и завършваща към цветарски павилион в началото на парка "Заимов", базираната в софийския район "Оборище".

Участниците в акцията са създали и подписка, в която за преместването на пътеката на „Янко Сакъзов" срещу ул. "Проф. Асен Златаров" са се обявили над 350 души. Обърнали са се и за съдействие към комисията по транспорт в СОС, кмета на Столична община и кмета на район "Оборище". Засега обаче не е оказана помощ за решаването на проблема.

Протестиращите представители на Фондация "За Оборище" бяха специално облечени в черно и бяло, като същевременно носеха картони в същите цветове.

За близо 15 минути те образуваха жива верига, след което демонстративно съпровождаха на платното на булевард "Янко Сакъзов" неправилно пресичащи граждани.