Започна подновяването на пешеходните пътеки в Ботевград. Дейността се извършва от Общинско предприятие БКС. Тя е съобразена с новите правила, регламентирани с Наредбата за сигнализация на пътищата с пътна маркировка.


Новото покритие няма много общо с общоприетото понятието за боя. То е двукомпонентно и може да се нанася ръчно с шпакла или специализирана ръчна техника. По спецификация се води студен пластик за хоризонтална пътна маркировка (система 98:2) и представлява хомогенна суспензия на пигменти и пълнители в специални акрилатни смоли. Покритието е предназначено за хоризонтална маркировка на пътища и автомагистрали, паркинги, детски и спортни площадки с асфалтови и бетонни настилки. Подходящо е за маркиране на най-натоварените участъци на градската улична мрежа, най-вече пешеходни пътеки, стоп-линии, стрелки и други широкоплощни маркировки. Съхнене до 40 минути при 20°C. За по добро сцепление и отразяване на светлината, върху покритието ще бъде нанасяно и перлено покритие, приличащо на кварцов пясък.


Подновяването на пешеходните пътеки започна днес от бул. „Цар Освободител“. В близките дни ще бъдат опреснени всички пътеки в Ботевград.


Покритието е произведено от русенската „Оргахим“. Днес на посещение в Ботевград бе и главния технолог на фирмата, който показа и обучи работниците на от отдел „Пътна маркировка“ на БКС. 


От ОП БКС се обръщат към водачите с молба да проявяват повече търпение при преминаване в участъците, където се подновява пътната маркировка.