Всичко започва през 1965 г., когато една група от ЦДГ-1  “Марийка Гаврилова” се отделя и се обособява като Целодневна детска градина – 2. Кръщават я на доайена на предучилищното образование в нашия град – Мария Мишева.
До 1995 г. детската градина се намира в сградата срещу гимназията, а от 1995 г. се премества в нова, специално построена, модерна сграда в кв.”Осем”.
Началото е трудно. Пред директорката Янка Пешева и пред първите учителки стоят огромни предизвикателства, но любовта и грижата към децата е била приоритет за тях.
През всичките тези 46 години там работят всеотдайни, грижовни учители, лели, обслужващ персонал, които оставят младостта и сърцето си, професионализма и педагогическият си опит. А авторитетът на детската градина расте и се издига. Там  са се обучавали и възпитавали много етрополски деца – настоящи лекари, учители, инженери, работници и т.н., хора които носят в сърцата си най-мили спомени за тяхната детска градина. Сега те водят своите деца и внуци там.
„С гордост мога да кажа, че днес ЦДГ-2 се е утвърдила и се развива като една модерна детска градина, съхранила традициите, но и детска градина, която върви уверено напред в бъдещето с амбицията да твори, да открива нови хоризонти, да прилага иновационни технологии в образователно-възпитателният процес, с амбицията да изгражда едни способни, можещи и знаещи, творчески личности.”- каза директорът на ЦДГ-2 Таня Маринова.
Тържеството за 46 годишнината на детската градина се проведе под надслов „Чудесата – това са децата”. За да направят този празник незабравим деца, учители, лели и родители се бяха постарали много. Сцената на НЧ „Тодор Пеев-1871” се превърна в една приказна страна на цветя, птички и пчелички, пеперуди, патета и морски нимфи. Със своите непринудени усмивки и пламенни очички, малчуганите омагьосаха публиката и времето мина като миг.
Миг, който всички присъстващи ще помнят дълго.
Текст и снимки: Марина Маринова