През тази седмица ученици от клубовете по професии в ТПГ “Стамен Панчев” мерят сили в състезания. Клубовете са създадени през настоящата учебна година. В продължение на три месеца десетокласниците от отделните специалности получаваха допълнителна професионална подготовка. Доколко са усвоили тънкостите на професията, ще покажат резултатите от състезанията, каза директорът на учебното заведение Соня Малинчева. Тя съобщи, че за победителите са предвидени парични награди между 100 и 160 лева, осигурени от средствата за извънкласни дейности. Предвидени са и поощрителни награди, които също ще бъдат подплатени с финансово измерение.

“Клубовете са създадени по специалности – телекомуникации, млад автомонтьор, стругари, шлосери, електрически измервания, електронни измервания. Днес се провежда последното състезание – по електрически измервания. Състезания преминават на високо ниво. Всеки ученик получава задание, подготвено от комисия. Заданието включва теоретична и практическа част, които трябва да бъдат изпълнени. Учениците работят така, както трябва да работят в реални условия. Училището разполага с необходимата база за тази цел. Правим всичко възможно да подменим оборудването в лабораториите и учебните кабинети по практика. Лабораторията за електрически измервания е напълно обновена с последен модел уреди, с които в момента се работи в ЕПИК и “Инко Системс”. Дори Българската академия на науките не притежава подобно оборудване. Постарали сме се в материално-техническата база да осигурим всичко, което е последна дума на техниката. Училището вече притежава струг и фреза с цифрово-програмно управление”, обясни Соня Малинчева.
Средствата за новото оборудване са осигурени от бюджета на учебното заведение, допълни тя.
“Нашите ученици са конкурентноспособни на пазара на труда. И това е целта ни – да не произвеждаме безработни лица. Учениците ходят на практика във фирмите “Ниса”, “Накмаш”, “Инко системс”, “ВОП”, “Микроак. Тук е моментът да съобщя, че ръководството на “Инко системс” ще преведе на училището 1500 лева в знак на благодарност за старанието на нашите ученици по време на практическите занятия. Фирмите много ни помагат, най-вече с това, че предлагат работни места на нашите добре подготвени възпитаници”, допълни директорът на ТПГ “Стамен Панчев”.

Учебното заведение кандидатства с проект за подпомагане на професионалното образование. Ако разработката бъде одобрена, училището ще получи още един струг с цифрово-програмно управление и четири симулатора. С тях ще бъде обзаведен обучителен център в професионалната гимназия. В него ще се обучават не само ученици, а и работници от местните фирми, информира Соня Малинчева. Партньор по проекта е софийската фирма "Тексимп", която се е ангажирала да осигури едномесечно обучение в САЩ на един ученик от ТПГ "Стамен Панчев". В момента възпитаници на училището са на специализация в Белгия.