Кандидатът за президент на ДСБ Светослав Малинов заяви, че той лично ще настоява ДСБ да не подкрепи кабинета на Бойко Борисов при вота на недоверие.

Така той отговори на призива на Мартин Димитров ДСБ да изтегли зам.-министрите си от настоящото правителство.

Гласувах за новото поколение, каза той и разкри, че е гласувал за себе си и за Прошко Прошков, който е кандидат за кмет на София.

Нужно е да се покаже нова динамика, нова сила на десницата, заяви той и допълни, че моментът е подходящ точно за новото поколение, които те олицетворяват.

По думите му новото поколение десни е освободено от негативите на прехода. Затова идва нашето време, изтъкна той.

Малинов очаква днес да гласуват хора извън десницата. „Това е доказателство, че първичните избори са успели да отворят партиите към хора, които се интересуват от това кой ще е нашият кандидат," изтъкна той.

Според него следващият държавен глава трябва „да върне България на онези позиции, които ЕС й дава, да превърне България в главите на европейските политици средноевропейска държава."

Той трябва да бъде острието в битката срещу корупцията, нещо което през последните 10 години беше абсолютно невъзможно, имайки предвид това кой подкрепяше президента Георги Първанов, кои бяха съветниците му и кои бяха политическите сили, които застанаха зад него, заключи Малионов.

В предварителните избори на Синята коалиция за кандидат-президент се борят Светослав Малинов от ДСБ и Румен Христов от СДС, а за кандидат-кмет - Прошко Прошков от ДСБ и Владимир Кисьов от СДС.

Участие могат да вземат всички граждани на България, независимо дали са членове или не на двете десни партии. Гласуването ще се извърши в 654 секции по постоянен адрес.

Изборният ден протича едновременно в цялата страна, като изборните секции отвориха в 08.00 часа и ще затворят врати в 20.00 часа.

В София изборите ще са с две интегрални бюлетини - едната е имената на претендентите за държавен глава, а другата - за столичен градоначалник. Няма значение с какъв знак ще се отбелязва изборът.

Очаква се разходите за тези избори да са малко под 50 000 лв., за сметка на държавната субсидия на партиите. Харчовете ще са основно за бюлетини.

Първият представител на Синята коалиция, който упражни правото си на глас бе лидерът на ДСБ Иван Костов. Заедно със съпругата си в 8.30 часа сутринта пуснаха бюлетини в избирателната секция на 50 ОУ "Васил Левски" в столичния кв. "Драгалевци."

Гласувах за единния кандидат на Синята коалиция за президент и за кмет на София с надеждата за силен летящ старт за него на реалните избори през есента, заяви Иван Костов.

Бившият президент Петър Стоянов даде своята подкрепа за кандидатите на СДС. Той обаче заяви, че е изпитал чувство на огорчение, че „СДС беше разцепен и се налага да провеждането на предварителни избори."

Гласувах за едно по-добро управление на София и за демокрацията, това каза пък кандидатът за кмет на София от СДС Владимир Кисьов, който рано тази сутрин даде своя глас на предварителните избори в 129-то ОУ „Антим I."

Половин час по-късно - в 10.00 часа, във 2-ро СОУ „Акад. Емилиян Станев" гласува и СДС-кандидатът за президент на страна Румен Христов.

Гласувах за промяна в България, защото страната има нужда от промяна. Това заяви кандидатът за президент на СДС Румен Христов и допълни: „Много ми се иска стотиците хиляди хора, които през годините подкрепяха синята идея, да се почувстват отново българи."

Гласувах да има честен диалог с избиратели, да има правила и против уговорените мачове. Това заяви евродепутатът Надежда Нейнски, която гласува в 133-то училище в София.

Общинският съветник на БСП и кандидат на левицата за кмет на София Георги Кадиев също взе участие във вътрешните избори, организирани от Синята коалиция за определяне на номинациите на сините за предстоящия вот наесен.

Това, което ГЕРБ направи през последните две години - отмяната дори на 10-те божи заповеди и въвеждането на нови ГЕРБовски заповеди, като предавай всеки и всички, преследвай всеки и всички, подслушвай всеки и всички - това е нещо, от което България трябва да се отърве, каза още той.