Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на зам.-кмета на община Ботевград за класиране на участниците и избор на изпълнители в процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Подобряване и модернизиране на инфраструктурата в три училища и две детски градини в община Ботевград” в частта по обособена позиция 5 - „Строителни и монтажни работи в ОУ „Васил Левски”, гр. Ботевград”.

Жалбоподателят – “Портал” ЕООД, София, обжалва решението, с което е класиран на второ място по обособени позиции 4 – "Строителни и монтаони работи в ОУ "Отец Паисий", с .Врачеш и 5 – "Строителни и монтажни работи в ОУ "Васил Левски", Ботевград.
Според становището на КЗК, жалбата е основателна само в частта по обособена позиция 5 поради допуснати нарушения при оценяването и класирането на избраното дружество за изпълнител - „Барези 1” ЕООД. Участникът е предложил срок за изпълнение на поръчката от 34 работни дни, който не отговаря на предварително обявените условия в методиката на възложителя по обособени позиции 4 и 5  - срок не по-кратък от 60 календарни дни.
С оглед допуснатото нарушение КЗК връща преписката за нова оценка и класиране на офертите на участниците по обособена позиция 5, при спазване на указанията в мотивите на решението.

В частта относно обособена позиция 4 жалбата е оставена без уважение. От извършеното класиране е видно, че с най-много точки по тази позиция е "Термикс ЕС" ООД.
След отварянето на ценовите оферти предложението на фирмата е отстранено. Същото не е участвало в оценяване по ценови показател, а впоследствие и в крайното класиране. Тъй като последователността на действаята е строго регламентирана, не е допустимо да се извършва ново оценяване и съответно прекласиране на един приключил етап в случаите, когато дадена оферта е отстранена на по-следващ етап. Във вразка с това искането на софийската фирма "Портал" за ново оценяване на техническите оферти е необсоновано и неоснователно, се казва в частта "Правни изводи" на Решение 719/07.06.2011 год. на Комисията за защита на конкуренцията.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд.

Припомняме, че община Ботевград спечели проект “Инвестираме в нашите деца” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. По него е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на близо 5 000 000 лева за предстоящите ремонтни дейности на три учебни заведения – ОУ “Васил Левски” – Ботевград, ОУ “Любен Каравелов” – Трудовец, и ОУ “Отец Пайсий” – Врачеш, и детските градини “Синчец”  и “Звънче” в Ботевград. Обществената поръчка за избор на изпълнители бе проведена през миналия месец. На първо място бяха класирани офертите на фирмите “Барези 1”, “Европа 7”, “МБ -2001” – София и “Термикс” – Пазарджик.