Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция на кмета на общината. Тя е в размер на 7 193 лева. В дневния ред на сесията на ОбС, която се проведе преди обяд, бе взето решение глобата да бъде платена от собствени средства на общината. Преди това кметът Георги Георгиев направи следното разяснение: “Община Ботевград спечели проект за 240 000 лева за изграждане на път от главната улица “Цар Освободител” до фирма “Пайплайф”. За обществената поръчка кандидатстваха около 3-4 фирми. Една от тях /Пътно поддържане – Дупница/  даде гаранция от 502 години, което е невъзможно, и бе декласирана. Това бе причината да подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Зам.-кметът не изчака становището на Комисията и даде ход на обществената поръчка. Одобрих неговите действия, защото имаше опасност да загубим средствата за изграждане на пътя. Общината няма да обжалва санкцията по обясними причини. Като се има предвид как се движат нещата в държавата, няма да спечелим, което ще наложи да покриваме по-големи разходи.”.
След изказването на кмета, съветникът Христо Якимов раздаде на колегите си от ОбС копия от първата и последната страница от Решение №1420/11.11.2010 год. на КЗК.
“Решението на комисията е обявено публично на нейната страница. В него се посочва, че се налага имуществена санкция на кмета, а не на общината. В случая не е редно да гласуваме глобата да бъде платена от собствени приходи на общината”, каза съветникът от БСП. Якимов попита дали Комисията по конфликт на интереси е подлагала на обсъждане казуса.

“Санкцията се налага на кмета, а той представлява общината. Лична отговорност носи лицето Георги Цветанов Георгиев, но това не е записано в решението за налагане на санкцията”, обясни адв. Виктор Велчев.

В крайна сметка 22 –ма съветници подкрепиха предложението общината да отпусне средства от собствени приходи за плащане на санкцията. 5-ма съветници гласуваха "против", а 1 се въздържа от гласуване.