ЧЕЗ съветва потребителите да подхождат рационално към потреблението на електроенергия през летния сезон. От една страна целта е да се избегнат свръхнатоварвания по мрежата вследствие на повишената употреба на климатици и други охлаждащи уреди в периодите с високи температури, а от друга - да се формира енергийно ефективно поведение у клиентите.
„Като цяло в България на пестенето се гледа негативно. Истината е, че формирането на енергийно отговорно поведение у потребителите е изключително важно тук, където консумацията значително надвишава средноевропейските показатели. Необходимо е хората да осъзнаят, че рационалното потребление е от значение не само за тях самите, но и за бъдещето на планетата, на която живеем всички ние”, каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
Статистиката показва, че в България потреблението на битовите и бизнес клиентите е с до 50% по-високо в сравнение с останалите страни от Европейския съюз. На страните членки са поставени индикативни цели за намаляване на потреблението на електроенергия с 9% до 2017 г.
ЧЕЗ провежда последователна политика за информиране на потребителите по въпросите на енергийната ефективност. През 2009 г. компанията осъществи образователна кампания под надслов „По-малко енергия, повече светлина“ в пет големи областни града в Западна България. През януари 2010 г. ЧЕЗ организира заедно с някои от най-големите търговски вериги за електротехника инициативата „Консумирай ефективно, спестявай прогресивно“ за популяризиране на продуктите от висок енергиен клас. В началото на тази година компанията сключи договори за сътрудничество с фирми, произвеждащи продукти, свързани с енергоспестяването.
За да информира и улесни клиентите си, на корпоративния си сайт www.cez.bg дружеството е разработило енергиен калкулатор, благодарение на който всеки сам може да изчисли потреблението на различните уреди в дома си. В секцията „За клиента” могат да бъдат открити и редица съвети за намаляване на потреблението.