Зрелостниците на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров” получиха дипломите си днес. Официалната церемония се състоя в зала „Ботевград”. Тя започна с изпълнение на песента „Млади Златаровци”, която постепенно се превръща в празничен химн на училището. Текстът и музиката са на Стефка Граматикова, преподавател по български език и литература.
„Един от най-вълнуващи моменти в живота на ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров” е този ден – денят, в който отчитаме постигнатите резултати и раздаваме дипломите за средно образование на зрелостниците. Това е денят на удовлетворението, вярата и надеждата. На удовлетворението за нас учителите, че сме дали всичко от себе си, за да изградим още едно поколение млади хора, което днес с увереност тръгва по своя самостоятелен житейски път. На вярата, че сме го направили добре, защото днес пред себе си виждам вече зрели личности, мотивирани да продължат своето развитие и избраното от тях професионално поприще. На надеждата, че ще реализират мечтите си и ще го направят по-добре от нас, техните учители и родители. Защото животът не върви назад и никога не спира на вчера ”, каза в началото на словото си директорът на гимназията Венета Терзийска. Тя отправи следното послание към Випуск 2011: „Скъпи зрелостници, обиколете света, опознайте го с пословичната българска любознателност. Покорете го сас знания и професионализъм, но се върнете в Родината, за да продължите да съграждате с достойнство и чест онова, което ние неуспяхме.”.
Дирeкторът на гимназията направи кратък анализ на резултатите, които зрелостниците са постигнали през учебната година. Средният успех на учениците от 12-ти клас през учебната 2010 – 2011 год. е много добър 5.15. Отличните оценки са 214, много добрите – 74, добрите – 68 и средните – 44. Венета Терзийска обяви и резултатите от държавните зрелостни изпити през тази година. „Всички 40 на брой зрелостници плюс един обучаващ се в самостоятелна форма бяха допуснати и се явиха на зрелостните изпити, и на сто процента ги преодоляха успешно”, каза тя.
Венета Терзийска раздаде дипломите на зрелостниците. 17 от тях завършват с отличен успех, с много добър – 16 и с добър – 8. За всеки отличник имаше екземпляр от книгата „Усещане” на Симеонка Влайкова. 
Отличник на випуска е Марина Минчева. Успехът от дипломата й е 5.94. Подгласничка на Марина е Мария Джамбова с успех отличен 5.88. На трето място по успех се подрежда зрелостникът Любослав Иванов – 5.86, следван от Красимира Божинова – 5.84. Тази година Красимира получи традиционната награда - 50 лева и грамота, на дамски клуб Инер Уил – Ботевград. „Наградата се връчва за постигнати високи резултати през цялото обучение в гимназиалния курс”, каза Симеонка Влайкова, член на клуба.
Церемонията по връчване на дипломите завърши с предаване на училищното знаме от Випуск 2011 на Випуск 2012. 

На сн.1: Марина Минчева, отличник на Випуск 2011