В зала “Ботевград” се проведе официалната церемония по връчване дипломите на зрелостниците от ПГТМ “Христо Ботев”.
“Радваме се, че виждаме толкова много млади хора в тази зала, които завършват училище и поемат своя собствен път в живота. На всички пожелавам успешна реализация оттук нататък”, каза в поздравително си слово директорът на училището Добрин Христов. Той направи кратък преглед на постиженията на ученците в областта на спорта, в национални състезания и конкурси през изминалата учебна година. Добрин Христов я определи като изключително успешна за учебното заведение. “Средният успех на Випуск 2011 година е много добър 4.80. Постигнатите резултатити от зрелостните изпити са реални”, изтъкна Добрин Христов. Директорът на учебното заведение съобщи, че тази година се дипломират 112 ученици, от които трима в самостоятелна форма на обучение.
Отличниците на випуска са 15. Освен дипломите си за средно образование те получиха и по едни подарък от учебното заведение – книгата “1000 причини да се гордеем, че сме българи”. Добрин Христов пожела на всички зрелостници да се гордеят, че са българи и възпитаници на ПГТМ “Христо Ботев”. “Всичко, което сте получили от нас, ще ви даде възможност да се реализирате и като студенти, и като добри професионалисти.
На днешното тържество бяха раздадени и свидетелства за завършено основно образование на 77 ученици със среден успех мн.добър 4.65.
“ПГТМ “Христо Ботев” завърши учебната година с 31 паралелки и 760 ученици. Всяка година училището актуализара специалностите, като ориентацията е към такива, които се търсят на пазара на труда. От няколко години в учебното заведение се провежда обучение по нови, съвременни специалности: Бизнесадминистрация, Газова техника, Системно програмиране, Компютърна техника и технологии. В областта на тези направелния имаме подкрепа на водещи местни фирми”, подчерта Добрин Христов. Той съобщи, че тази година ПГТМ “Христо Ботев” обявява прием по нова специалност – “Икономическа информатика”, която дава възможност за професионална реализация на специалисти в сферата на програмното осигуряване, маркетинга, снабдяването, пласмента и икономиката. 
Според проучвания ПГТМ “Христо Ботев” е на второ място в България по реализация на ученици след завършена професионална квалификация. Тази година свидетелства за професионална квалификация трета степен по съответните специалности получиха общо 169 ученици - 115 от 12-ти клас и 54 от 13-ти клас.