Проект „Насърчаване на теренната работа в традиционни и маргинализирани групи на ромската общност” по програма “Дафне”

На 02.07.2011 г. от 16:00 ч. в малкия салон на НЧ "Тодор Пеев-1871" ще се проведе среща между кандидатите за длъжността «Общностен модератор» по проект „Насърчаване на теренната работа в традиционни и маргинализирани групи на ромската общност” и представителите на ромската общност в гр. Етрополе, представители на Общинска администрация-Етрополе и на Дирекция „Социално подпомагане”. Целта на срещата ще бъде запознаване на обществеността с целите на проекта и функциите на центъра за развитие в ромската общност.
Продължителността на проекта е 2 г. и  започва от февруари 2011 година. Изпълнява се в България, Румъния и Гърция от Център "Амалипе" (водеща организация), Лига Про Европа, Румъния и АРСИС, Гърция (партньори). Проектът е финансиран от Генерална дирекция "Правосъдие" на Европейската комисия в рамките на програмата “Дафне”. Той е продължение на „Превенция на ранните бракове“, реализиран от „Амалипе" /Лига Про Европа/ АРСИС през 2010 година.
Ще бъдат създадени 6 центъра за развитие в ромската общност за цялата страна с 12 Модератора в общността. Един от тези центрове ще бъде в гр. Етрополе.
Главна цел на проекта: Даване възможност на младите хора и жените от маргинализираните групи и  ромска общност да се борят с вредните практики, да създадат безопасна среда за децата, младежите и жените, изложени на риск и да развиват засегнатите групи. Това ще стане чрез засилване на теренната работа на местно ниво в маргинализираните групи и традиционна ромска общност чрез въвеждане на позицията Модератор в общността.