КОТАРАШКИ, ОРАТНИЦА, MIND DISORDER И ЕКСТРЕМУМ НА СЦЕНАТА НА МЛАДЕЖКИ  ЕКО  ФЕСТИВАЛ - ЕТРОПОЛЕ 2011

Периодът 29.06.-02.07. 2011 г. бе особено вълнуващ за децата и младежите, дръзнали да участват в първия Младежки Еко Фестивал - Етрополе 2011. Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на Община Етрополе инж. Богомил Георгиев и е организиран от Младежка инициативна група МОГА, гр. Етрополе.
През първите два дни под надслов „Аз съм зелен” и „Аз съм активен” се проведоха обучение и дискусия на тема „Екология”, игри „Млад командос”, състезания по колоездене и стрийт бол и демонстрация по спортни танци.
Третият и четвъртият ден бяха под надслов: „Аз съм артист”. Бяха създадени еднодневни кръжоци по стенопис, фотография и гравиране на табели, в които взеха участие учениците от СОУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев” и Професионалната гимназия. В резултат, бе възстановен стенописа на оградата на ОУ „Христо Ботев” срещу Часовниковата кула, а в СОУ „Христо Ясенов” бяха изпълнени два проекта за стенопис, съответно на г-н  Николай Георгиев и на неговия бивш ученик Иван Диков. Учениците от Професионалната гимназия се обучаваха да изработват и надписват табели с пирограф, които съдържаха интересни послания за опазване на околната среда.
На 01.07.2011 г. дъждовното време намали драстично публиката, но въпреки това концертът на групите „Котарашки” и „Оратница” се състоя. Променено бе мястото на събитието, като се оформи естрада пред входа на ОУ „Христо Ботев” срещу Музея със съдействието на директора на училището – г-н Иван Николов. Двете етно-джаз групи бяха подкрепени от фолклорните изпълнения на децата към НЧ „Тодор Пеев 1971” с ръководител Диляна Колева и Танцов състав „Балканска младост” с ръководител Калинка Пушкарова. За първи път в Етрополе бе поканен изпълнител на брейк и бийт бокс Самуил Топалов, който завладя публиката с таланта си.
Фестивалът бе закрит от групите „Extremum” и „Mind Disorder”, в които участват изпълнители от гр. Етрополе. Въздействащото изпълнение на рок музика на живо бе допълнено от несравнимата обстановка сред красивата природа и гледка в м. Звездата над града.
Концертът се проведе на специално изградена от фирма „МИР-И” ЕООД лятна сцена до паметника-костница, която ще бъде  поле за изява на много наши и чужди изпълнители.
Текст и снимки: Анита Пешева