Пластмасовата "тухличка" Лего, която се е появила на бял свят в Дания и радва децата в целия свят, навърши още един юбилей, устоявайки на изпитанията на времето, електронните игри и финансовите кризи, съобщи Франс прес.

На 28 януари 1958 г. Годфред Кирк Кристиансен патентова "тухличката" Лего. Тя слага началото на най-популярната игра за сглобяване на елементи в света.

С две "тухлички" са възможни 24 комбинации за сглобяване, а с 6 "тухлички" има 915 милиона подобни възможности.

"Тайната на този успех се крие в това, че "тухличката" Лего не остарява и продължава да привлича деца и възрастни, защото им позволява да развият креативността и въображението си", заяви Шарлоте Симонсен, говорителка на Лего в седалището на компанията в Билунд в западната част на Дания.

Половин век след патентоването на "тухличката" Лего над 400 милиона деца и възрастни всяка година си играят с тези елементи, като отделят над 5 милиарда часа годишно, за да ги сглобяват и разглобяват.

Днешните "тухлички" е възможно безпроблемно да се комбинират с техните посестрими, произведени през 1958 г., уверяват фенове на играта Лего.

"В сандък на тавана съм съхранил "тухлички" Лего от детството ми", заяви 21-годишният Александър, който е голям фен на Лего. "Те никога не са демоде и навяват спомени за дългите часове, които съм прекарал в сглобяването и разглобяването им заедно с приятели", допълни той.

Седем кутии Лего се продават всяка секунда в света, а произвежданите ежегодно "тухлички" са 19 милиарда. С тях земното кълбо може да бъде опасано 5 пъти.