Ситуацията в град Кнежа остава тежка, съобщи БНР.

Аварийни групи на ЧЕЗ работят по възстановяването на електрозахранването. 1 000 абонати са без ток. Падналите клони и изкоренените дървета се отстраняват. Досега е възстановено електрозахранването на 700 от абонатите, които цяла нощ нямаха ток.

Пет села от община Долна Митрополия са сериозно засегнати от снощната буря и проливния дъжд. Само за половин час в района са се излели 50 литра на квадратен метър, а вятърът е бил със скорост над 80 километра в час.

Най-тежко е положението в село Крушовене. 21 от улиците са напълно непроходими, засипани са с 30 сантиметра кал, на много места е изнесена настилката. 70 на сто от къщите са с повредени покриви, над 180 са наводнените дворове и мазета.

Унищожени са 15 хиляди декара със слънчоглед, царевица и пшеница. Над 1000 са изкоренените плодни и декоративни дръвчета. Съсипани са зеленчукови градини, а земеделието в селото е основен поминък на хората.

На този етап не може да започне почистването, защото от предишното наводнение в селото Ситуацията през месец май, от Междуведомествената комисията за възстановяване и подпомагане, не са разплатени дължимите 30 хиляди лева на почистващите фирми, каза кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков.

В същото време от ЧЕЗ посочиха, че до момента е възстановено захранването на 23 хил. домакинства от 28-те хиляди домакинства, останали без ток.

40 аварийни екипа на ЧЕЗ с тежка механизация са работили цяла нощ и продължават работа и в момента за възстановяване на захранването на жителите на Северозападна България.

Силната буря вечерта в сряда (20 юли) скъса проводници, събори стълбове и прекъсна електропроводи, вследствие на което над 28 хиляди клиенти на компанията в общините Кнежа, Долна Митрополия, Бяла Слатина, Медковец, Борован, Враца, Мездра, Оряхово, Перник, Белене и част от столичния квартал "Ботунец" останаха без електричество. В пиковия момент скоростта на вятъра е била 24 метра в секунда.

Благодарение на съвместната работа на служителите на ЧЕЗ и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) до сутринта е възстановено захранването за повече от 23 хил. домакинства.

Към 11 ч. в четвъртък (21 юли) без електроподаване са около 4 700  клиенти на ЧЕЗ в общините Кнежа, Брусарци и Вълчедръм. Аварийните екипи продължават работа по отстраняване на повредите.

Представители на висшето ръководство на ЧЕЗ са на място, за да преценят обстановката и да следят работата на екипите. Към момента щетите, нанесени от бурята на електроразпределителната мрежа в Западна България, се оценяват на над 70 хил. лева.