Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в момента е 65%. Не се препоръчва блокиране на партидата за ваксиниране с "АстраЗенека"


В някои области на страната ситуацията с коронавируса започва да става сериозна, призна в началото здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче допълни, че това развитие е било очаквано заради разпространението на новия вид на вируса - британския.


"За месеците от началото на пандемията България постигна много. Със сигурност допуснахме и грешки. Приемам всяка критика, но няма да приема оплюването. Който ви обещава живот без болест ви лъже. Няма знаещи експерти с всичко. Губим желанието си да бъдем заедно и да се изправим срещу коронавируса. И това го губим само в България. Благодари на всички лекари, сестри, санитари и хора, които спазват мерките", заяви здравният министър Костадин Ангелов. 


Той добави, че медицината не може да се пребори за пациент, който не иска да се грижи за себе си.


"Научихме много уроци за тази една година. В публичното пространство има много страсти и неволи. Борим се с много лъжи и неверни твърдения. Ние носим отговорност за всичко. Човек може да излъже целия свят, но човек не може да излъже себе си. Това е най-голямата битка на нашето време. Трябва да вярваме в науката, а науката са ваксините".


"Вчера бях в Бургас. Положението там е сериозно. В инфекциозните отделения видях няколко деца, сред тях има и бебета на 3 месеца, на 5 месеца. При тях болестта протича леко, но всички те имат двустранни бронхопневмонии", подчерта здравният министър.


2774 е броят на новите случаи на коронавирус за последното денонощие. Направени са 13691 теста, от които 7583 PCR с 1654 положителни резултата и 6108 антигенни с 1120 положителни резултата.


Най-висок е броят на положителните резултати в София - 734, следван от Пловдив - 223 и Варна - 153. Броят на активните случаи е 38531, от които хоспитализирани са 6395, а в интензивно отделение са 501. За изминалото денонощие са излекувани 2531 и са починали 97.


Заетостта на леглата за интензивно болни пациенти в лечебните заведения в момента е 65%, съобщи министърът.


По заболеваемост за последните 14 дни България се нарежда на 16-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока е заболеваемостта в областите Плевен, Кюстендил, Враца, Бургас, София, Шумен и Перник. В тези области вчера беше взето решение за въвеждането на различни локални ограничителни мерки.


С най-ниска заболеваемост у нас остават областите Търговище, Видин, Кърджали, Разград и Добрич, допълни Кунчев.


"Много критики имаше, че изнасяме в електронна среда учениците, но има училище с 13 болни преподаватели", обясни доц. Ангел Кунчев.


Той даде пример и със старчески дом в страната, където има епидемичен взрив. "Там болните са 17, преди месец те са отказали имунизация", обясни той.


Проф. Мутафчийски: Нарастването на смъртността - най-бързо от септември насам


"Измина повече от година от пандемията. Остана ми един ярък спомен за това, как започна всичко - с една единствена лаборатория. Сега вече има над 100. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Много критики имаше каква работа сме свършили още в началото. Сега можем да видим каква пролет си спестихме миналата година, казвам го с огромно съжаление", заяви ген.майор Венцислав Мутафчийски.


58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември, подчерта началникът на НОЩ. Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.


"Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме 5 свободни легла, въпреки, че открихме 2 нови отделения. Докато се върна от брифинга, тези легла няма да ги има. Ситуацията е много сериозно и затова не сме давали оптимистични данни, че нещата вървят в правилна посока. Не, не вървят в правилна посока. При такова покачване на данните бързо ще се изчерпат медицинските ресурси", подчерта той.


"В момента още по-актуално е хората да разберат, че трябва да спазват дистанция, да носят маски, да избягват публичните места. Нещо, което силно прави впечатление - при предишните пикове имахме семейства, в които един или двама членове не са заразени, сега те вървят в пълен комплект, всички са заразени", каза още Мутафчийски.


Не се препоръчва блокирането на проблемната партида на "Астра Зенека"


Вчера Европейската агенция за лекарства (ЕМА) публикува информация за блокираната партида на "АстраЗенека". Няма доказателства за причинно-следствена връзка, като проверките по случая продължават.


От агенцията обаче категорично заявява, че не препоръчва на държавите да блокират тази партида. Тя е била доставена до 17 страни, включително България. У нас са доставени 31200 дози на 12 февруари, като почти всички от тях са приложени, съобщи Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.


През тази седмица в страната ни трябва да пристигнат две доставки на ваксината на "Астра Зенека", очакваме доставки и от ваксините на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна", съобщи още той.


Днес се очаква Европейската агенция по лекарства да излезе с решение за употребата на четвърта ваксина - тази на "Янсен". Ако становището е положително, Европейската комисия ще издаде разрешение за употреба. Първите доставки нямат фиксирани дати, но е ясно, че ще се случат през април.