Гигантска „дупка” във Вселената с диаметър от близо един милиард светлинни години откриха астрономи.  В голямата космическа празнина няма галактики, звезди, облаци прах и което е още по-интересно, в нея няма дори и тъмна материя, писа dailytech.com.
Това откритие постави в доста голямо затруднение учените в опитите им да дадат правдоподобно обяснение на феномена. Засега все още такова обяснение няма. Изследователите твърдят, че е далеч от нормалното да съществува толкова голяма галактическа празнина.
Регионът първоначално е бил открит от сателита Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) на NASA. Тогава учените все още не са и подозирали, че това всъщност е голяма космическа празнина.
WMAP изчислява радиационната температура на средата на космическите микровълни (Cosmic Microwave Background – CMB) по цялото небе. CMB радиацията е форма на електромагнитна радиация, която изпълва цялата Вселена и може да бъде засечена във всеки космически регион. Тази радиация е остатъчна топлина от Големия взрив и е много студена, като е само 2.725 градуса над абсолютната нула.
В картата на CMB радиацията, съставена от сателита WMAP, празнината е била отбелязана като студена точка. И тъй като температурата на CMB радиацията е почти еднаква в целия космос, то учените веднага забелязали различаващия се регион. Празнината е била наречена „WMAP Cold Spot”, поради отбелязването в картата като по-студена от другите точки.
По-нататъшното изследване е било направено посредством радио телескопа Very Large Array (VLA), след което учените открили, че в студената точка липсват почти всички видове материя. В космоса съществуват много галактически празнини, но WMAP Cold Spot е уникална, тъй като е с почти 1000 пъти по-голяма от всяка друга празнина, открита досега.
Празнината се намира на около 6-10 милиона светлинни години от Земята в съзвездието Ериданус.