Тази сутрин около 10:00 часа полицията задържа втория заподозрян за убийството на Яна Кръстева.

34-годишният Николай Русинов е арестуван на Летище София. Мъжът е пристигнал от Истанбул.

Веднага след убийството в Борисовата градина мъжът е напуснал страната и се е укривал в Турция.

Русинов е засечен от служители на "Гранична полиция" на Аерогара - София на влизане в страната. Направена му е пълна идентификация и самоличността му е потвърдена.

Николай Русинов бе обявен за общодържавно издирване във връзка с убийството на Яна Кръстева, открита мъртва в Борисовата градина в София на 10 юли.

Издирваният Русинов е работил в частна фирма.

Той е криминално проявен през 2008 г. за нанасяне на лека телесна повреда на мъж в района на столицата. Миналата седмица е заявил, че отива в чужбина.

Русинов е бил задържан веднага от граничните власти, за да бъдат направени проверки за установяване на неговата самоличност на 100%, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Установи се, че е той и е предаден на СДВР, за да започнат процесуално-следствените действия", обяви министър Цветанов. Той посочи, че към настоящия момент Русинов е заявил, че ще говори, но след като му бъде осигурен адвокат.

"В момента ще установят колегите кога е напуснал страната", обясни още вътрешният министър. На въпрос дали има възможност Русинов да е напуснал страната нелегално, Цветанов отговори: "Официално нямаме данни да е излязъл от страната". Той посочи, че разследващите са имали и друга информация, че е пътувал до Румъния, но това са само оперативни данни, които са били проверявани като възможности.

"Когато пристигат лицата на летище София те се проверяват от граничния контрол и когато бъде установено дадено лице, което е обявено за издирване, то се установява и от паспортния контрол", обясни процедурата министър Цветанов.

Той не пожела да каже каква информация точно са имали разследващите, дали предварително са знаели, че Русинов ще пристигне сутринта на летище София или лицето е заловено случайно.

"Надяваме се на един съдебен процес, след като приключи разследването", коментира Цветан Цветанов. На въпрос дали има елемент на тълкуване, че Русинов сам се е предал, Цветанов не отговори конкретно.

Той посочи, че разследващите са работили от момента на установяване на неговата съпричастност към убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина и по установяване на неговото местонахождение. "Не бих искал в момента да го коментирам", заяви още вътрешният министър. Той посочи, че не е имало издадена Европейска заповед за ареста на 34-годишният мъж.

"Подготвяше се да бъде издадена ЕЗА. Поне вчера не беше издадена, но в днешния ден трябваше да се случи", обясни Цветанов. Той посочи, че със задържането на Николай Русинов ще се отговори на много от въпросите, които стоят и пред разследващите полицаи.

Вицепремиерът не пожела да коментира дали другият задържан - Пламен Трифонов, е проговорил, и допълни, че самият той не трябва да проговаря преди да е приключило разследването. "Сега действията трябва да се концентрират около разпитите на двамата задържани", категоричен е Цветанов.

Припомняме, в ареста вече има един заподозрян за убийството на 28-годишната Яна - Пламен Кръстев беше задържан, след като разследващите намерили следи от него по тялото на убитата Яна.

30-годишният Пламен Трифонов е водил скитащ начин на живот на територията на София, като основното му препитание е било събиране на бутилки.

 Яна беше открита мъртва и полугола под дърво в закътана част на Борисовата градина на 10 юли. Тя е била бита и удушена часове след концерт на стадион "Българска армия" предната нощ.

Според разследващите Пламен Трифонов и Николай Русинов са задушили Яна, докато са се опитвали да й попречат да вика за помощ. Целта им е била да я изнасилят.

Свидетелските показания сочат, че Яна е останала в заведението Маймунарника до късно в компанията на мъж с раница, отговарящ на описанието на Пламен Трифонов. За последно тя е била видяна заспала върху една от масите там.