Кметът на община Исперих е арестуван по обвинение в опит за убийство, информира Дарик.

Инцидентът, за който срещу Бейсим Басри е повдигнато обвинение, е станал в края на февруари. Тогава в границите на резервата „Воден“ горски служители открили чакало в землището на село Йонково. Видели и човешки силует, когото те предупредили, че са служители на реда. Мъжът, който бил покачен върху дърво, открил стрелба по тримата горски стражари. Слязъл от дървото и от разстояние 5-6 метра отново стрелял по мъжете, само един от които бил въоръжен, но със стоп-патрони.

Първоначално по обвинение в опит за убийство на длъжностни лица и в създаване на пречки да изпълнят служебните си задължения, както и за бракониерска дейност, бе задържан шофьор в община Исперих. Установено бе, че Шенол Бакир е стрелял с пушката на общинския кмет, но обяснението бе, че той знаел къде стои тя и я взел сам. След няколко седмици в ареста, набеденият исперихчанин бе освободен срещу гаранция от 2500 лв. Вчера общинският кмет е привикан в прокуратурата за даване на обяснения и там му е повдигнато обвинение. Очаква се днес следобед да му бъде поискана постоянна мярка задържане под стража.

Бейсим Басри е издал заповед през следващите 4 месеца длъжността му да се изпълнява от заместничката му Невин Скендер. Това е бил последният документ, подписан от кмета, преди да бъде задържан вчера. Той е кмет от ДПС първи мандат и когато встъпи в длъжност подмени екипа на предшественика си. Заместничката му не е родом от Исперих, живее в общинско жилище и не бе посрещната добре от местното население.

Очаква се днес да бъде свикано извънредно заседание на Общински съвет – Исперих, по повод ареста на Бейсим Басри. С позиция ще излезе и общинската структура на партията, която го е издигнала – ДПС – обяви общинският лидер Гюнай Хюсмен.