Пламен Трифонов, единственият задържан за убийството на Яна Кръстева, е в ареста от края на юли.

Чрез адвокатите си той вече е поискал арестът му да бъде отменен от съда, като молбата му ще се разгледа тази седмица. Той беше задържан под стража на базата на косвени доказателства - косми, които наподобявали по структура тези, които са намерени по тялото на убитото момиче. Експертизата която доказва сходството на космите му с тези открити по тялото на Яна далеч не е категорична - де факто тези косми могат да бъдат на всеки с неговия цвят на косата, например.

В интервю за dnevnik.bg Трифонов категорично отрича да има отношение към убийството и да познава другия заподозрян – Николай Русинов-Чеци.

"Категорични обстоятелства срещу мен няма, защото просто никога не съм бил на това място. В началото явно не е имало друго заподозряно лице и на тази база са ми повдигнати обвинения", заявява той.

На въпрос дали познава лично свидетелствалата срещу него жена, Трифонов казва: "Не я познавам лично, казал съм, че съм я виждал в градинка "Докторската". Там тя имаше странно поведение, критикуваше държавната власт по телефона, но не знам дали дори е бил включен. Поведението на тази жена е, меко казано, доста странно. Според мен анализ задължително трябва да й бъде направен".

Според него майка му, която твърди, че не е била със сина си по време на убийството, а после се отмята от казаното, " е била манипулирана и най-вероятно не е видяла документите, които е подписала".