Областната администрация на Софийска област подкрепя кампанията „Ден без найлонови торбички", която ще се проведе на 29 юли.
„Преустановяване използването на полиетиленови торбички е свързано с много условия и е процес, който изисква време, организация и промяна в мисленето и ежедневните навици на нашето общество. Само в  България всяка година  се използват около 3,2 млрд. торбички, повечето от които се използват само по веднъж. На всички е ясно, че за един ден няма да бъдат решени проблемите с отпадъците, но в условията на нарушено екологично равновесие в световен мащаб – всеки ден има значение! Това е повод да помислим какво може да направи всеки от нас, за да намалим вредните последици за околната среда и здравето на децата ни”  –  каза областният управител Красимир Живков по повод кампанията.
В подкрепа на кампанията Областна администрация на Софийска област ще изпрати в общините брошури, изготвени в община Сливница. Съвместно с ученици от „Екопарламент” към ГПЧЕ „Ал. Константинов”, гр. Правец на 29 юли ще проведе анкета в района на търговските обекти в Ботевград и Правец. През септември служители от администрацията ще организират почистване на отпадъците по пътя до хижа „Мусала”. По инициатива на областната администрация ще бъдат поставени и контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки на ГКПП „Калотина”.