Иглолистното дърво Pinus longaeva не притежава величието на гигантската секвоя, нито е толкова популярно като нея, но затова пък е рекордьор по дълголетие - най-старите екземпляри от вида са на 4700 години, съобщи Франс прес.

Това означава, че са по-стари от египетските пирамиди. Местата, където тези дървета виреят, не са лесно достъпни - нужен е един час път пеша по стръмни планински пътеки, за да се стигне район на 3300 м надморска височина, където човек може да се полюбува на това чудо на природата.

Колкото и да е парадоксално, резистентността на дърветата Pinus longaeva, които се срещат в Сиера Невада, на 400 км северно от Лос Анджелис, може да се обясни с трудните условия, в които живеят - склонове под наклон 45 градуса, заяви ботаничката Пати Уелс.

Температурата в района се покачва до 25 градуса по Целзий през лятото, но пада до минус 30 градуса по Целзий през зимата. Понякога тук духат ветрове със скорост 320 км/ч, докато снежната покривка достига дебелина 3 метра. Освен тези борове, нито едно друго дърво не е в състояние да устои в тези условия.

За тези иглолистни дървета е характерно, че растат бавно и от тях се отделя голямо количество смола, а това ги прави резистентни срещу насекоми и гъби. Голямата надморска височина и разреденият въздух ги защитават от пожари, допълни г-жа Уелс.

Размерите им съвсем не са впечатляващи - достигат височина средно 15 метра, при 110 метра на гигантската секвоя. Районът, където се срещат тези борове, е посещаван от 60 000 души годишно